Parlamentul European a aprobat, joi, o rezoluţie în care cere recapitalizarea băncilor europene, continuarea armonizării sistemelor naţionale fiscale, introducerea unor obligaţiuni publice europene şi consolidarea guvernanţei economice la nivelul UE pentru ţările din zona euro, relatează Mediafax.
În rezoluţie, deputaţii europeni cer Comisiei Europene să prezinte un plan UE pentru redobândirea încrederii în piaţa financiară, care să aibă un calendar precis pentru calea de urmat. Planul nu trebuie să folosească instrumente interguvernamentale şi trebuie să fie gestionat în întregime în cadrul instituţional UE, mai arată deputaţii, conform unui comunicat al PE remis agenţiei MEDIAFAX.
Parlamentul European consideră că recapitalizarea băncilor europene trebuie să se facă la nivel UE şi să nu se bazeze pe priorităţi naţionale. Revizuirea reglementării pieţelor financiare trebuie dusă la bun sfârşit cu scopul de a face economia UE mai rezistentă în faţa viitoarelor crize, iar statele membre trebuie să îşi armonizeze elementele sistemelor lor fiscale şi să ia măsuri comune împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, se arată în text.
În domeniul creşterii economice, deputaţii europeni cer introducerea obligaţiunilor pentru finanţarea proiectelor în vederea susţinerii investiţiilor şi instituirea unui mecanism mai rapid şi mai puternic care să permită Comisiei să aplice acquis-ul privind piaţa unică în statele membre.
Pentru abordarea crizei din zona euro, Comisia ar trebui să prezinte un raport privind crearea unui sistem de emitere în comun a unor obligaţiuni publice europene (eurotitluri), sub un regim de răspundere solidară, înainte de sfârşitul anului 2011, mai spun eurodeputaţii, în opinia cărora aceste eurotitluri ar avea ca scop consolidarea disciplinei bugetare şi sporirea stabilităţii în zona euro prin intermediul pieţelor. Textul mai arată că ar trebui consolidată guvernanţa economică la nivel UE pentru ţările din zona euro.