26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDispar simbolurile industriei

Dispar simbolurile industriei

Multe din fostele întreprinderi din industria grea şi a construcţiilor de maşini au ajuns la faliment sau au fost desfiinţate, terenurile lor devenind afaceri imobiliare de succes, singurele foste întreprinderi de stat care îşi continuă relativ bine activitatea şi în economia de piaţă fiind Combinatul Siderurgic şi Şantierul Naval.

Dar, dacă în 1989 combinatul avea 28.000 de angajaţi şi producea 7.663.000 tone de oţel, la finele acestui an va avea 8.400 de salariaţi şi o producţie de 3,5 tone oţel. Şantierul naval are 1.500 de salariaţi, faţă aproape 6.000 în 1990. Şantierul preluat de grupul olandez Damen a fost retehnologizat şi orientat către producţia navelor specializate. De pe orizontala industriei navale au dispărut fabrica de elice navale Elnav SA, înfiinţată în 1978, singurul producător de profil din estul Europei şi fosta uzină mecanică navală, Menarom SA, important producător de vinciuri, tablouri electrice şi armături pentru instalaţii.

După o privatizare eşuată în 1999-2002, când a fost preluată de o firmă olandeză, a fost salvată prin preluarea de către grupul Transpec, dar nu mai deţine un loc la fel de important în industria echipamentelor navale.

Active scoase la licitaţie

Fosta întreprindere de echipamente hidraulice, Mehid SA, a ajuns de la 578 angajaţi şi o cifră de afaceri de 4,7 milioane lei în 1999, când a fost preluată de omul de afaceri Corneliu Mangalea, la 67 angajaţi şi o cifră de afaceri de 2,4 milioane în 2009. Zilele trecute, Fiscul a scos la licitaţie mai multe active, hale, terenuri, spaţii de depozitare, atelierele turnătorie şi forjă, în valoare de peste  12,5 milioane lei. Licitaţia a fost amânată de plata unei tranşe la bugetul de stat. Trefo SA, înfiinţată în 1955 şi care producea sârmă, cuie şi lanţuri navale, a fost preluată de un investitor italian şi mutată la Brăila. Are o producţie anuală de 40.000 tone. Pe terenul fostului Trefo se ridică un ansamblu rezidenţial al altui investitor italian.

Altă mare întreprindere gălăţeană, Laminorul Intfor SA, avea în 1999 un număr de 1.322 angajaţi şi o cifră de afaceri de 32 milioane. A fost preluată de grupul Profiland al omului de afaceri Andrei Li-
şinschi, dar a ajuns într-o situaţie falimentară pe fondul actualei crize. Dacă în 2008, după retehnolgizări, avea 578 angajaţi şi o cifră de afaceri de 118 milioane lei, acum a ajuns la pierderi de 40 milioane euro, din care 20 credite bancare. Pe 19 septembrie a fost deschisă procedura insolvenţei.

Bere exportată în Belgia

Nici industria uşoară nu o duce mai bine. Au dispărut fostele întreprinderi textile, terenurile celor trei secţii devenind afaceri imobiliare. La fel s-a întâmplat cu Fabrica de Nasturi de pe str Kogălniceanu. Mai produce Fam SA, fosta întreprindere de accesorii metalice, reprofilată şi pe mobilier metalic, unelte agricole şi ambalaje. Industria alimentară rezistă cel mai bine pe piaţă. Au dispărut fabrica de biscuiţi „Dunăreana” şi cea de conserve de peşte „Pescogal”, aceasta din urmă falimentată de actualul deputat PSD Florin Pâslaru. Rezistă pe piaţă producătoarele de lactate şi produse de panificaţie, Galacta şi Galmopan.

Cea mai performantă este fabrica de bere Martens SA, ce face parte din grupul Martens al preşedintelui PPE, Wilfrid Martens. Berea belgiană de Galaţi se vinde foarte bine la export şi a cucerit un segment al pieţei din SUA. 

Cele mai citite

Neamț: Un bărbat a murit în incendiul pe care chiar el l-a provocat

Tragedie în Neamț. Un bărbat a murit într-un incendiu pe care chiar el l-a provocat, pe un teren din comuna Dragomireşti, transmite B1Tv. Tragedia a...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Iranul a decretat cinci zile de doliu național după uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a decretat sâmbătă cinci zile de doliu naţional, după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis vineri la Beirut...
Ultima oră
Pe aceeași temă