7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialRegal de film documentar

Regal de film documentar

Festivalul din Sibiu va avea o durată de şase zile.

Cel mai important eveniment din lumea filmului documentar din Europa Centrală şi de Est – Astra Film Festival va proiecta în cadrul celei de-a 11-a ediţii, 100 de documentare, din 30 de ţări. Evenimentul va avea loc în perioada  în perioada 25-30 octombrie.

La Astra Film Festival vor putea fi urmărite, timp de şase zile, 54 de producţii în cadrul celor patru secţiuni competiţionale – Internatio­nal, Europa, România şi Student Docs, iar celelalte filme până la o sută, în secţiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigaţional şi Panorama.

În afara proiecţiilor de filme documentare, ediţia din acest an găzduieşte, printre altele, expoziţii de fotografie, spectacole de muzică, workshop-uri şi, pentru prima dată, o serie de masterclass-uri cu invitaţi din elita producătorilor şi regizorilor de film documentar din lume.

Secţiuni şi competiţii

La secţiunea „Internaţional” intră în competiţie somităţi ale filmului documentar, unora dintre ele Astra Film Festival le-a dedicat, în anii anteriori, programe portret.

Este vorba despre filmul Pink Sarees al lui Kim Longinotto – şi Position among stars de Leonard Rettel Helmrich sau producţia renumită Last train Home, a regizorului canadian de origine chineză Lixin Fan, sau filmul Z32 din Israel al lui Avi Mograbi.

Documentare ­despre realităţi din nouă ţări din Europa de Est, şi şase ­despre cea occiden­tală intră în com­petiţia secţiu­nii „Europa”. Peste 30 de documentare româneşti vor fi pre­zente la această ediţie a evenimentului.

O mie de filme înscrise în competiţie

„Anul acesta, s-au înscris la Astra Film Festival peste o mie de filme din 74 de ţări. Pe lângă responsabilitatea, oboseala, presiunile termenelor, care ne copleşesc, în această perioadă a selecţiei, prin cantitatea tot mai mare de filme pe care ­trebuie să le vizionăm, trăim şi emoţia, onoarea, că festivalul nostru este cotat foarte sus. Dovadă că, de câteva ediţii, regizorii de documentar de prim rang aleg să facă premiera producţiilor lor la Astra Film Festival. Astfel, Astra Film Festivak Sibiu a devenit un eveniment cinematografic de clasa A în Europa. Este un ­nivel şi un rezultat la care nu se ajunge uşor, mai ales în România, unde n-am prea avut parte de sprijin, politici culturale pe termen lung, infrastructură şi câte altele, în cei aproape 20 de ani de când activează festivalul”, mărturiseşte Dumitru Budrala, directorul AFF.

20 de ani de film documentar

AFF Sibiu  a fost înfiinţat în 1993, iar acum este cel mai ­vechi festival internaţional care se desfăşoară în ­România. În cei aproape 20 de ani de existenţă, AFF Sibiu a devenit un brand cultural recunoscut în România şi în străinătate. Prin competiţia sa, prin calitatea filmelor, multitudinea programelor prezentate şi a workshopurilor de specialitate, festivalul este considerat cel mai important forum de ­specialitate al filmului documentar din România.

Cele mai citite

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Horoscop 25 decembrie 2024. Atmosfera pare apăsătoare

Horoscop 25 decembrie 2024. Astăzi, atmosfera pare apăsătoare, influențând fiecare zodie într-un mod unic. Horoscop 25 decembrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 25 decembrie 2024....

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...
Ultima oră
Pe aceeași temă