22.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialRegal de film documentar

Regal de film documentar

Festivalul din Sibiu va avea o duratฤƒ de ลŸase zile.

Cel mai important eveniment din lumea filmului documentar din Europa Centralฤƒ ลŸi de Est – Astra Film Festival va proiecta în cadrul celei de-a 11-a ediลฃii, 100 de documentare, din 30 de ลฃฤƒri. Evenimentul va avea loc în perioada  în perioada 25-30 octombrie.

La Astra Film Festival vor putea fi urmฤƒrite, timp de ลŸase zile, 54 de producลฃii în cadrul celor patru secลฃiuni competiลฃionale – Internatio­nal, Europa, România ลŸi Student Docs, iar celelalte filme pânฤƒ la o sutฤƒ, în secลฃiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigaลฃional ลŸi Panorama.

În afara proiecลฃiilor de filme documentare, ediลฃia din acest an gฤƒzduieลŸte, printre altele, expoziลฃii de fotografie, spectacole de muzicฤƒ, workshop-uri ลŸi, pentru prima datฤƒ, o serie de masterclass-uri cu invitaลฃi din elita producฤƒtorilor ลŸi regizorilor de film documentar din lume.

Secลฃiuni ลŸi competiลฃii

La secลฃiunea „Internaลฃional” intrฤƒ în competiลฃie somitฤƒลฃi ale filmului documentar, unora dintre ele Astra Film Festival le-a dedicat, în anii anteriori, programe portret.

Este vorba despre filmul Pink Sarees al lui Kim Longinotto – ลŸi Position among stars de Leonard Rettel Helmrich sau producลฃia renumitฤƒ Last train Home, a regizorului canadian de origine chinezฤƒ Lixin Fan, sau filmul Z32 din Israel al lui Avi Mograbi.

Documentare ­despre realitฤƒลฃi din nouฤƒ ลฃฤƒri din Europa de Est, ลŸi ลŸase ­despre cea occiden­talฤƒ intrฤƒ în com­petiลฃia secลฃiu­nii „Europa”. Peste 30 de documentare româneลŸti vor fi pre­zente la aceastฤƒ ediลฃie a evenimentului.

O mie de filme înscrise în competiลฃie

„Anul acesta, s-au înscris la Astra Film Festival peste o mie de filme din 74 de ลฃฤƒri. Pe lângฤƒ responsabilitatea, oboseala, presiunile termenelor, care ne copleลŸesc, în aceastฤƒ perioadฤƒ a selecลฃiei, prin cantitatea tot mai mare de filme pe care ­trebuie sฤƒ le vizionฤƒm, trฤƒim ลŸi emoลฃia, onoarea, cฤƒ festivalul nostru este cotat foarte sus. Dovadฤƒ cฤƒ, de câteva ediลฃii, regizorii de documentar de prim rang aleg sฤƒ facฤƒ premiera producลฃiilor lor la Astra Film Festival. Astfel, Astra Film Festivak Sibiu a devenit un eveniment cinematografic de clasa A în Europa. Este un ­nivel ลŸi un rezultat la care nu se ajunge uลŸor, mai ales în România, unde n-am prea avut parte de sprijin, politici culturale pe termen lung, infrastructurฤƒ ลŸi câte altele, în cei aproape 20 de ani de când activeazฤƒ festivalul”, mฤƒrturiseลŸte Dumitru Budrala, directorul AFF.

20 de ani de film documentar

AFF Sibiu  a fost înfiinลฃat în 1993, iar acum este cel mai ­vechi festival internaลฃional care se desfฤƒลŸoarฤƒ în ­România. În cei aproape 20 de ani de existenลฃฤƒ, AFF Sibiu a devenit un brand cultural recunoscut în România ลŸi în strฤƒinฤƒtate. Prin competiลฃia sa, prin calitatea filmelor, multitudinea programelor prezentate ลŸi a workshopurilor de specialitate, festivalul este considerat cel mai important forum de ­specialitate al filmului documentar din România.

Cele mai citite

PSD condamnฤƒ decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ

โ€œDreptul oricฤƒrui cetฤƒศ›ean de a alege ศ™i de a fi ales. CCR Trebuie sฤƒ explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒโ€ Bucureศ™ti, 5...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ