Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), avocatul Gheorghe Florea, a afirmat, marţi, în cadrul conferinţei Mediafax Talks, că cel mai mare impact pe care îl aduce intrarea în vigoare a noului Cod civil este asupra contractului de asistenţă juridică, relatează Mediafax.
Totodată, Gheorghe Florea a susţinut că profesia de avocat este pregătită, în linii mare, pentru a face faţă noului Cod civil.
„Cu toţii nădăjduim să dăinuiască (codul civil-n.r.)”, a spus avocatul Gheorghe Florea, la conferinţa organizată marţi de societatea de avocaţi „Ţuca, Zbârcea & Asociaţii” şi MEDIAFAX, pe tema „Noutăţile introduse prin Codul Civil – Influenţa asupra mediului de afaceri”, la care participă 300 de persoane.
Preşedintele UNBR a afirmat că avocaţii, în calitate de profesonişti, sunt primii care vor face tot ce le stă în putinţă ca noul Cod civil să reziste în timp, „datorită faptului că din scoarţă în scoarţă, timp de 30-40 de ani de acum înainte, vor reuşi să descâlcească, să descifreze” intersecţia cu alte instituţii de drept privat.
Avocatul Gheorghe Florea a cerut aplecare cu toată responsabilitatea pe raporturile dintre noul Cod civil cu reglementările referitoare la profesia de avocat, întrucât multe dintre acestea sunt depăşite şi trebuiesc refăcute, iar iniţiativa reconstrucţiei neputând să provină decât din rândul celor care în practică simt şi verifică zilnic faptul că noua concepţie să fie corelată corespunzător.
Preşedintele UNBR a arătat că în legislaţia specială contractul de asistenţă juridică nu este suficient reglementat, în ceea ce priveşte condiţiile de încheiere, conţinutul, condiţiile de modificare, de încetare a sa.
Statul profesiei de avocat reglementează toate aceste chestiuni, care ţin de contractul pe baza căruia avocatul profesionist îşi desfăşoară activitatea, într-o lume în care avalanşa raporturilor contractuale este atât de intensă încât fără acest contract majoritatea celor care sunt profesionişti trebuie să încheie contracte are nevoie de avocat, a susţint Gheorghe Florea.
„Nu spunem pe ideea de a monopoliza în vreun fel această activitate. Cert este că au nevoie de jurist toţi cei care încheie contracte, le negociază, le modifică, le transformă, pentru că în realitate tehnologizarea făcută pe noul Cod civil va crea probleme până când conjunctura juridică se va sedimenta”, a mai spus Florea.
La conferinţa organizată de „Ţuca Zbârcea & Asociaţii” şi Mediafax, preşedintele UNBR a vorbit despre impactul noului Cod civil asupra activităţii avocaţiale.