Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,67% la debutul şedinţei, deşi pieţele vest-europene s-au întors pe scădere, însă cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 92% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), relatează Mediafax.
În şedinţa precedentă piaţa locală a scăzut uşor, în timp ce bursele externe au fost pe creştere, pentru a patra sesiune consecutiv.
După primele minute ale şedinţei de la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,81%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,25% peste închiderea de luni.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,77%.
Astfel, la ora 10:18, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în urcare cu 1,07%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,6 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro), sumă de şase ori mai mare decât rulajul de la debutul sesiunii precedente, de 760.000 de lei (176.000 de euro).
Totuşi, 92% din lichiditate a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 4,2 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,4532 lei, preţ în creştere cu 0,78%.
Acţiunile Erste (EBS) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 210.000 de lei, iar cotaţia a avansat cu 2,82%, la 80,2 lei. Creşterea vine, însă, după ce în şedinţa precedentă aceste titluri au căzut cu 13,29%, după ce banca a anunţat o serie de măsuri „extraordinare”, care vor duce la trecerea Erste pe pierdere, după primele nouă luni, în ciuda unui profit din activitatea curentă de aproape 700 de milioane euro.
Marile pieţe europene au deschis ziua în scădere cu până la 0,6%, după patru şedinţe consecutive de creştere. Reculul vine în contextul prudenţei investitorilor în aşteptarea votului din Slovacia cu privire la aprobarea extinderii Fondului european de stabilitate financiară, unde s-ar putea să existe unele reţineri. Slovacia este ultimul stat din zona euro care trebuie să mai voteze planul.
Bursa de la New York a închis luni în creştere cu 3%, iar majoritatea pieţelor din Asia au avansat cu cel mult 2,8%. Optimismul investitorilor a fost determinat de angajamentul liderilor din Germania şi Franţa de a sprijini băncile, care a întărit speranţele privind rezolvarea crizei datoriilor de stat din zona euro.