Ministrul Cătălin Predoiu, a afirmat, la conferinţa Mediafax Talks, că o condiţie pentru ca forţa justiţiei să fie eficientă este eradicarea completă a corupţiei din sistemul judiciar, indiferent cât de înalta este, iar CSM trebuie să facă mai repede ordine în sistemul judiciar şi în justiţie, relatează Mediafax.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat faptul că o condiţie pentru ca forţa justiţiei să fie eficientă este eradicarea completă a corupţiei din sistemul judiciar, indiferent cât de înalta est, iar aceasta este sarcina sistemului însuşi, care trebuie să se auto-protejeze, prin Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin Inspecţia Judiciară, prin Parchet.
„Este adevărat, avem un minister numit al Justiţiei, deşi nu are nici un control asupra sistemului, şi un consiliu numit doar al Magistraturii, deşi deţine de drept şi de fapt toate frâiele sistemului judiciar şi ale Justiţiei. Conform atribuţiilor legale, Consiliul Superior al Magistraturii este în fapt un Consiliul Superior al Magistraturii şi Justiţiei şi trebuie să facă mai repede ordine în sistemul judiciar şi în Justiţie!”, a declarat Cătălin Predoiu, la conferinţa organizată de societatea de avocaţi „Ţuca Zbârcea & Asociaţii” şi Mediafax, la care participă peste 250 de persoane.
Demnitarul a precizat că CSM va dezbate şi probabil adoptă marţi propunerea de eliminare a pensiei de serviciu în cazurile în care magistraţii au fost condamnaţi definitiv pentru fapte comise în legătură cu serviciul.
„Este un mare pas înainte faţă de poziţia anterior exprimată la dezbaterea proiectului privind răspunderea disciplinară. Un alt pas ar fi continuarea demersului început prin petiţia celor 400 de judecători în 2010, sprijinită la acel moment de unii dintre actualii membri ai CSM”, a arătat ministrul.
În opinia oficialului guvrnamental, implementarea codurilor depinde şi de modul în care aceste probleme sunt abordate de către sistemul judiciar.
„Cum spuneam, aplicarea lor reprezintă nu numai o provocare, ci şi o oportunitate pentru sistemul judiciar. Codurile pot avea efecte benefice asupra sistemului, dar activarea acestor efecte stă în primul rând în puterea magistraţilor şi a conducerii lor.”, a conchis ministrul Justiţiei.
Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Mediafax organizează, marţi, conferinţa „Noutăţile introduse prin Codul Civil – Influenţa asupra mediului de afaceri”, la Hotel Athénée Palace Hilton din Bucureşti.