22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCadouri pentru judecători, „din prietenie"

Cadouri pentru judecători, „din prietenie”

Gabriel Chiriac ar fi recunoscut faptul că a făcut diverse daruri judecătoarelor de la Înalta Curte de Justiţie. Însă, le-ar fi spus omul de afaceri anchetatorilor,  darurile nu au fost din interes, ci din prietenie.

 

Procurorii anticorupţie au confirmat ieri dezvăluirile RL potrivit cărora judecătorii Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu ar fi făcut trafic de influenţă o perioadă lungă, respectiv între mai 2010 – mai 2011, în favoarea omului de afaceri Gabriel Chiriac. Potrivit DNA, „învinuitele au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Gherbovan-Silinescu Claudia  (avocată – n.n.) şi Chiriac Gabriel diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris (Franţa). Foloasele au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal”.

Caruselul infracţiunilor de la Înalta Curte

Începând din luna mai 2011, traficul de influenţă ar fi încetat deoarece – spun sursele noastre – judecătoarele au fost avertizate de un coleg de la Secţia Penală, care a semnat mandatele de interceptare a convorbirilor şi comunicărilor informatice. De asemenea, din caruselul infracţional de la ICCJ ar mai face parte şi alţi judecători, cel puţin şase făptuitori, cu care Bârsan şi Puşoiu ar fi  intrat în complete pentru a judeca litigiile unde avea interese Gabriel Chiriac. Aceleaşi surse mai spun că ancheta s-ar extinde pentru favorizarea infractorului şi asupra judecătorilor Corina Corbu şi Nicolae Măniguţiu, tot de la Secţia Contencios, condusă şi acum de Gabriela Bârsan.

 Traficul de influenţă al judecătoarelor Bârsan şi Puşoiu se exercită şi era monitorizat exact în perioada în care un alt judecător de la Înalta Curte, Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile, fusese arestat preventiv de DNA tot pentru trafic de influenţă la Secţia Contencios, condusă de Gabriela Bârsan. Este vorba de celebrul dosar al senatorului Cătălin Voicu, care, prin judecătorii Florin Costiniu şi Cristian Jipa de la Înalta Curte, ar fi făcut trafic de influenţă pentru oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic. Cum se poate explica faptul că în plin  scandal o şefă de secţie continuă să facă trafic de influenţă în dosare? Poate şi pentru că CSM i-a apărat reputaţia, susţinând public atunci că judecătoarea Bârsan nu este implicată în măsluiri de dosare. De remarcat faptul că atât în reţeaua Voicu, cât şi în cea a omului de afaceri Chiriac apar ca făptuitori judecători promovaţi la Înalta Curte în baza unui simplu interviu de complezenţă. Ar fi vorba de Cristian Jipa, Corina Corbu şi Nicolae Măniguţiu. În urma scandalului Voicu din 2010, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a cerut ca promovarea la Înalta Curte să se facă prin concurs, dar Senatul a respins zilele trecute un astfel de proiect de lege. După declanşarea ultimului scandal, senatorii PDL au anunţat că vor pune din nou în discuţie proiectul de lege.

Baronul mega afacerilor imobiliare

În decursul anilor, Gabriel Chiriac ar fi fost implicat în tranzacţii imobiliare de peste 600 de milioane de euro. Printre acestea, vânzarea terenurilor şi clădirilor care ar fi aparţinut unor coloşi industriali ca Electrotehnica, Electroaparataj, UMEB, Anticoroziv, METEX Big, Tricodava, Electrocontact, Romarta SA, Vel Pitar, Romportmet Galaţi etc. În tranzacţii era implicat prin firma sa, UNITED Capital. Multe dintre centrele comerciale de astăzi sunt ridicate pe terenuri tranzacţionate prin Chiriac. Tranzacţiile au fost făcute pentru fonduri americane, reprezentate de firme off-shore din Cipru, iar banii au fost exportaţi. Traseul banilor a fost monitorizat de SRI, la sesizarea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării B anilor, spun surse judiciare.   Text Box:  

Cele mai citite

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Predicțiile supercomputerului pentru preliminariile CM 2026! România în urna a doua valorică?

Participarea echipei naționale a României la Cupa Mondială din 2026 reprezintă principalul obiectiv al selecționerului Mircea Lucescu, care mizează pe o tragere la sorți...
Ultima oră
Pe aceeași temă