20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDucaru: Propunerea rusă pentru un sistem antirachetă integrat prezintă dificultăţi

Ducaru: Propunerea rusă pentru un sistem antirachetă integrat prezintă dificultăţi

Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a declarat, duminică, la Adunarea Parlamentară a NATO, că propunerea rusă pentru un sistem antirachetă integrat Rusia-NATO prezintă dificultăţi din punctul de vedere al responsabilităţilor reciproce, relatează Mediafax.

Ducaru a fost întrebat, la Comisia politică a AP NATO, de către reprezentantul Rusiei, Bato-Zhargal Zhambalnimbuev, de ce Alianţa nord-atlantică nu acceptă propunerea făcută de Rusia, de a crea o apărare antirachetă uniformă.

„Este greu să explicăm alegătorilor că acest lucru se întâmplă doar pentru că noi suntem încă în această etapă a lipsei de înţelegere. În ultimii douăzeci de ani ai noii Rusii foarte multe lucruri s-au schimbat în ţara noastră, iar relaţiile dintre ţările noastre s-au schimbat, de asemenea, în bine. În opinia noastră, aceasta este o abordare neconstructivă legată de interacţiunea între NATO şi Rusia şi dă naştere unor întrebări în rândul alegătorilor”, a afirmat oficialul de la Moscova.

El a subliniat că, din punctul de vedere al Rusiei, scutul antirachetă din România şi Polonia nu prezintă suficiente garanţii că nu este îndreptată împotriva Rusiei.

„Poate vor fi introduse în viitor, dar între timp ele ele sunt inexistente”, a adăugat Zhambalnimbuev.

Ducaru a răspuns că propunerea Rusiei de a se crea un sistem antirachetă integrat NATO-Rusia prezintă dificultatea „responsabilităţii fiecărei părţi”.

„Nu cred, de exemplu, că Rusia ar transfera responsabilitatea protejării propriului său teritoriu NATO sau altcuiva. La fel, NATO nu poate oferi responsabilitatea acoperirii apărării unor părţi ale teritoriului său altcuiva, Rusiei. De aceea, în această etapă, când elaborăm un parteneriat strategic între NATO şi Rusia, dar, ca să fim sinceri, nu suntem o alianţă NATO-Rusia, Rusia nu este membră a Alianţei, deci opţiunea logică este să conectăm strategic cele două sisteme, astfel încât să putem face schimb de date, proceduri”, a declarat ambasadorul Ducaru.

Ambasadorul României la NATO a subliniat că alegătorii ruşi nu ar fi „încântaţi” să transfere o parte din responsabilităţile de apărare unei alte ţări sau către NATO.

Ducaru a insistat asupra faptului că sistemul antirachetă amplasat în vestul Europei este exclusiv defensiv.

„Modul în care este construit, cu amplasarea geografică, cu limitările sale cu privire la număr, la mărime (…) acoperirea radarelor etc., sunt concepute să apere teritoriul aliat în principal împotriva unor actori din partea sudică a Alianţei, care ar putea îndreprinde acţiuni iraţionale, generând un atac asupra teritoriului aliat”, a precizat diplomatul român.

Cele mai citite

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...
Ultima oră
Pe aceeași temă