20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMerkel şi Sarkozy discută duminică soluţii pentru criza datoriilor şi pentru susţinerea...

Merkel şi Sarkozy discută duminică soluţii pentru criza datoriilor şi pentru susţinerea băncilor

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, vor discuta duminică soluţii pentru criza din zona euro care pune în pericol economia mondială, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Cei doi vor vorbi despre Grecia, prevenirea extinderii crizei datoriilor în zona euro şi consolidarea băncilor.

Importanţa întâlnirii a fost sporită de riscul falimentului grupului franco-belgian Dexia, prima victimă a crizei, din cauza expunerii mari la datoriile ţărilor periferice din zona euro, în special la cele ale Greciei.

„Dexia va fi printre subiectele care vor fi abordate, dar principala temă va fi Grecia şi zona euro, băncile fiind doar o consecinţă a crizei”, a declarat o sursă din Ministerul francez de Finanţe.

Sarkozy va sosi la Berlin duminică după-amiază, se va întâlni cu Merkel, iar apoi va urma o cină de lucru.

„Există un risc ridicat ca această criză să escaladeze şi să se extindă”, a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble pentru o publicaţie din Germania.

Liderii din Germania şi Franţa sunt divizaţi în privinţa modalităţii de recapitalizare a băncilor europene.

Potrivit Irlandei, băncile din Europa ar putea avea nevoie de peste 100 de miliarde de euro pentru a rezista crizei datoriilor suverane, în timp ce FMI estimează necesarul de fonduri suplimentare la 200 de miliarde de euro.

Autorităţile de la Paris vor ca pentru recapitalizare să fie folosită facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), iar Berlinul susţine ca fondul să fie ultima soluţie.

Un alt subiect în dispută este cum să aibă loc achiziţiile EFSF de obligaţiuni suverane pentru prevenirea extinderii crizei, esenţiale dacă Grecia nu va primi următoarea tranşă de ajutor.

Franţa nu vrea stabilirea unor recomandări clare în această problemă, dar Germania insistă pentru stabilirea sumelor folosite de fiecare stat membru şi a unei limite de timp pentru achiziţiile de obligaţiuni, a relatat publicaţia Handelsblatt.

Presiunile internaţionale asupra Franţei şi Germaniei pentru rezolvarea crizei sunt în creştere.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut joi Europei „să acţioneze rapid”, problemele europene fiind cel masi mare obstacol în calea redresării economiei Statelor Unite.

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat revistei Wirtschaftswoche că există o totală „lipsă de viziune” în Europa, în special în Germania.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă