Primele ninsori din această toamnă au început să cadă în Harghita în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zonele înalte din judeţ aşternându-se zăpada care pe alocuri atinge chiar şi zece centimetri, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit meteorologilor, în pasul Bucin, unde a nins toată noaptea, stratul de zăpadă măsurând trei centimetri, se înregistra, duminică dimineaţă, minus un grad Celsius. Cel mai frig a fost însă pe Vârfurile Călimanilor, minus 5 grade Celsius, stratul de zăpadă atingând patru centimetri.
A nins şi în nordul judeţului Harghita, pe dealurile Sărmaşului. De asemenea, Vârful Mădăraş este acoperit cu zăpadă, iar peisajul din staţiunea Harghita Băi arată ca iarna. Locuitorii din această staţiune spun că a început să ningă în cursul nopţii, în jurul orei 3.00, iar până duminică dimineaţă s-a aşternut un stat de zăpadă de zece centimetri.
În majoritatea localităţilor din Harghita, meteorologii au consemnat minime pozitive, de un grad Celsius la Miercurea Ciuc, 2 grade la Joseni şi 3,5 grade la Topliţa.
În localităţile din zonele joase ale judeţului a plouat toată noaptea, înregistrându-se cantităţi de precipitaţii de până la 15 litri pe metrul pătrat la Miercurea Ciuc şi 20 de litri pe metrul pătrat la Tuşnad.
Meteorologul de serviciu de la staţia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în Harghita vremea se menţine rece, cu cer noros, fiind prognozate ploi pe arii extinse şi ninsori în zona motană, la peste 1.600 de metri alitudine.
Minima absolută a lunii octombrie în judeţul Harghita s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 13,5 grade Celsius, în vreme ce maxima absolută a lunii, de 30,6 grade Celsius, a fost măsurată în 1955, în aceeaşi localitate.