3.3 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce a murit Steve Jobs?

De ce a murit Steve Jobs?

Co-fondatorul Apple, Steve Jobs, a murit miercuri la vârsta de 56 de ani, după o îndelungată luptă cu boala care a început în 2003, atunci când a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer pancreatic, relatează bloomberg.com.

Steve Jobs a avut o tumoră neuroendocrină, care este mai puţin agresivă decât alte tumori pancreatice maligne. La 24 august, el s-a retras din funcţia de preşedinte executiv al Apple, spunând că „nu-şi mai poate îndeplini sarcinile şi aşteptările”.

Tumorile neuroendocrine au o dezvoltare lentă, iar pacienţii pot fi trataţi cu succes dacă tumora este extirpată în stadiile primare de dezvoltare. Cele care se extind către alte organe, precum ficatul, devin foarte periculoase pentru sănătatea pacientului. Fără a specifica motivul, Jobs a făcut un transplant de ficat în 2009, care nu poate decât să prelungească viaţa persoanelor care suferă de un astfel de tip de cancer.

Nu toţi medicii sunt de acord cu această abordare. Doar 60% dintre pacienţii care au făcut un transplant de ficat au supravieţuit pentru încă cinci ani de la operaţie, conform unei analize publicate de Jurnalul Mondial de Gastroenterologie în 2005. Autorul David Metz este expert în gastroenterologie la Şcoala de Medicină Perelman a Universităţii din Pennsylvania. El a declarat că datele de care dispune diferă din punct de vedere calitativ şi că şansele de supravieţuire pot fi mai mari în prezent.

Steve Jobs a fost în concediu medical de pe data de 17 ianuarie. A fost al treilea concediu începând din 2004, când a anunţat că tumora sa a fost extirpată. Atât el, cât şi oficialii Apple au păstrat secretul privind starea sa de sănătate.

Complicaţiile bolii

Un pacient care face un transplant de ficat din cauza unei tumori neuroendocrine poate suferi o serie de complicaţii, a declarat Simon Lo, specialist în endoscopie la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, după retragerea lui Steve Jobs din luna august.

O astfel de complicaţie putea fi recidivarea cancerului, care ar fi dus la apariţia durerilor, la oboseală şi la apariţia unor grave probleme digestive. De asemenea, pacienţii care au suferit un transplant iau anumite medicamente care distrug sistemul imunitar şi cresc riscul apariţiei unor infecţii sau unor noi tipuri de cancer, a declarat Simon Lo.

Două noi medicamente pentru tratarea tumorilor neuroendocrine şi-au făcut loc în sistemul medical american: Sutent, aparţinând Pfizer Inc., şi Afinitor, fabricat de Novartis AG. Medicii din Europa folosesc un nou tratament cu radiaţii pentru tratarea pacienţilor care suferă de acest tip de cancer.

Tumorile neuroendocrine sunt neobişnuite. În fiecare an apar cinci cazuri la suta de mii de locuitori, conform celor declarate de Rodney Hicks, profesor de medicină şi radiologie la Universitatea din Melbourne. Specialiştii încă încearcă să descopere cauzele apariţiei unor astfel de tumori, care variază de la tumori benigne la tumori foarte agresive.

Moartea lui Steve Jobs a produs o serie neîntreruptă de reacţii din partea personalităţilor din întreaga lume. Vezi aici ce au declarat personalităţi precum Barack Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg şi Rupert Murdoch.

Cele mai citite

Kamala Harris nu renunță. Dorește să mai candideze o dată la preşedinţie

După înfrângerea sa categorică în fața republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a discutat în privat cu...

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

David Popovici, mesaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale! „Votați inteligent pentru viitorul nostru”

Campionul olimpic David Popovici a transmis un îndemn clar românilor în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului ca mijloc de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă