Taj Mahal se va prăbuşi mai devreme de cinci ani dacă nu vor fi iniţiate activităţi de consolidare a fundaţiei, relatează Daily Mail.
Mausoleul de 358 de ani este cea mai mare atracţie turistică din India, fiind vizitat anual de 4 milioane de turişti în nordul oraşului Agra.
Însă râul care este crucial pentru existenţa mausoleului este afectat de poluare, industrie şi defrişare.
Susţinătorii campaniei de renovare au declarat că fundaţia monumentului a devenit fragilă şi se dezintegrează. Crăpăturile au apărut anul trecut în anumite părţi ale monumentului, iar patru dintre minaretele care înconjoară monumentul dau semne de înclinare.
Un grup format din istorici, experţi de mediu şi politicieni spun că au din ce în ce mai puţin timp la dispoziţie pentru a preveni un dezastru.
Reprezentantul Agrei în Parlament, Ramshankar Katheria, este cel care conduce campania. „Dacă această criză nu este tratată cu cea mai mare seriozitate, Taj Mahal-ul se va scufunda peste doi, cel mult cinci ani„, a declarat el.
Minunea arhitectonică îşi pierde strălucirea. Dacă situaţia nu va fi remediată, minaretele s-ar putea prăbuşi, din moment ce fundaţia de lemn de sub puţuri putrezeşte din cauza lipsei de apă. „Nimeni nu a fost lăsat să coboare la nivelul fundaţiilor în ultimii 30 de ani. Dacă totul este în regulă, ce au de ascuns?”, a declarat Ramshankar Khateria.
Profesorul Ram Nath, un istoric specialist în problema Taj Mahal-ului, a declarat: „Monumentul a fost ridicat pe malul râului Yamuna care va seca. Acest lucru nu a fost anticipat de către constructori. Râul este o parte componentă a design-ului arhitectonic, iar dacă râul seacă în totalitate, Taj Mahal nu va mai exista”.
Râul Yamuna a devenit victima creşterii populaţiei din India. Foarte multe companii sunt alimentate cu apă din acest râu. Poluarea a crescut foarte mult, iar copacii au fost defrişaţi de-a lungul râului pentru a face loc pentru construirea unor noi drumuri. Copacii protejau oraşul de furtunile de nisip, care în prezent lovesc Taj Mahal-ul în plin.
Ramshankar Khateria a declarat: „În ultimii ani, monumentul a fost mereu acoperit de praf. În fiecare an, nivelul apei scade până la 1,5 metri şi există pericolul ca întreaga zonă să devină aridă. Pe lângă asta, oraşul Agra se confruntă cu lipsa de apă. 70% dintre locuitori beau apă murdară, prin urmare o parte dintre ei se îmbolnăvesc”.
Taj Mahal-ul este construit pe o platformă pe vârful unei coline, dedesubtul căreia existând numeroase puţuri. Cele patru minarete sunt construite intenţionat uşor înclinate către exterior, pentru ca în cazul unui cutremur să nu se prăbuşească peste mausoleu. Însă înclinarea s-a accentuat.
Conform declaraţiilor lui Ramshakar Khateria, sunt necesari aproximativ 110 milioane de dolari pentru a construi un baraj pe râul Yamuna. De asemenea, plantarea unor copaci şi contruirea unei conducte de apă sunt de importanţă vitală.
Guvernul indian a înfiinţat un organism care să se ocupe de întreţinerea monumentului. De asemenea, oficialii implicaţi în opt proiecte legate de întreţinerea şi renovarea Taj Mahal-ului au declarat că lucrează împreună pentru a face faţă situaţiei.
Taj Mahal-ul a fost construit între 1630 şi 1653 de către împăratul mogul Shah Jahan, care a suferit după moartea soţiei sale, Mumtaz Mahal. În 1983, Monumentul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO.