Dacă înlocuirea miniştrilor neperformanţi este considerată de conducerea PDL „mai degrabă un subiect de presă”, sunt pregătite însă „sacrificii” la nivelul secretarilor de stat. Nu este exclus însă ca în procesul de triere să cântărească mai mult influenţa celor care au determinat numirile.
Comisia internă a PDL, înfiinţată pentru a analiza performanţa persoanelor numite politic în funcţii publice, a verificat şi audiat până acum circa 60 de secretari de stat şi şefi de agenţii, iar „curăţenia” ar urma să demareze în circa zece zile, potrivit vicepreşedintelui PDL, Monica Macovei. Comisia, din care mai fac parte, pe lângă europarlamentarul menţionat, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur şi secretarul general Ioan Oltean, trebuie să înainteze premierului Emil Boc lista cu numele celor care „trebuie daţi afară” şi, de abia după ce va fi luată o decizie, vor fi anunţate oficial numele.
Marea operaţiune de „curăţenie” a Guvernului, anunţată de Monica Macovei drept o reuşită a PDL, deoarece „nici un alt partid nu a mai făcut asta”, ar putea eşua însă. Nu de alta dar funcţiile vizate, în special cele de la agenţii, au constituit mereu un veritabil „rezervor” de funcţii-recompensă, fie pentru liderii de filială influenţi, fie pentru plătirea unor datorii politice. Prin urmare, este de aşteptat ca greii PDL să nu accepte prea uşor propunerile comisiei interne, deşi oficial toţi democrat-liberalii spun că susţin ideea îndepărtării celor neperformanţi sau cu probleme de integritate.
Nu ar fi însă prima dată când sunt desfiinţate, în spatele uşilor închise, propunerile de curăţare a PDL şi a aparatului guvernamental de persoane care nu corespund criteriilor. Să ne amintim doar care a fost reacţia vechii gărzi a PDL când grupul reformiştilor, în frunte cu Monica Macovei, a vrut să introducă în Statutul partidului, prin martie, criterii de integritate.
Avertisment de la Macovei
Vicepreşedintele Monica Macovei şi-a avertizat însă, acum, colegii că, dacă partidul nu-şi rezolvă problemele cu politica de cadre, ea ar putea părăsi PDL. „Îmi duc bătăliile în interior. O să-mi pun o limită de timp în funcţie de ce realizez şi de procentul în care realizez aceste obiective”, a declarat europarlamentarul într-o emisiune tv. Referindu-se la politica PDL de promovare „a unor oameni care nu sunt competenţi şi care au probleme de integritate”, Macovei şi-a manifestat explicit nemulţumirea faţă de numirile recente de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Avocatul Poporului. „Am insistat, am trimis e-mail-uri, am trimis la preşedintele partidului…”, a mai spus Macovei.
Rămâne de văzut în ce măsură va fi susţinută de democrat-liberali şi o altă propunere prezentată de curând de fostul ministru al Justiţiei: imunitatea parlamentarilor să fie ridicată în 48 de ore de la primirea cererii, prin vot la vedere şi fără ca aleşii să judece probele aflate la dosar.
Remanierea „nu este de actualitate”
Despre înlăturarea miniştrilor neperformanţi din Cabinetul Boc a început să se vorbească încă din iunie, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Luni la rând, liderii PDL s-au eschivat spunând că o decizie va fi luată când se va încheia „procesul de evaluare a tuturor celor numiţi în funcţii politice”. Acum însă se pune accent mai mult pe secretari de stat şi pe şefi de agenţii, miniştrii fiind lăsaţi deoparte. Ba mai mult, pe diferite voci, liderii PDL spun că remanierea nu constituie subiect pe agenda partidului şi a coaliţiei. „Nu există nici un demers instituţional între primul-ministru şi preşedintele României în vederea realizării remanierii guvernamentale. În consecinţă, acest subiect nu este de actualitate”, este precizarea seacă transmisă ieri de Guvern printr-un comunicat. „Cred că, cel puţin pentru moment, remanierea este mai degrabă un subiect de presă decât o temă pe agenda PDL”, a arătat şi purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu.
Până acum, pe lista miniştrilor în pericol de remaniere au fost vehiculate numele lui Valeriu Tabără (Agricultură), Ion Ariton (Economie), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Valerian Vreme (Comunicaţii) şi Teodor Baconschi (Externe).
Totodată, s-a vehiculat posibilitatea ca portofoliul Adminitraţiei şi Internelor să fie preluat de actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea. Nu în ultimul rând, dinspre partidele din coaliţie a fost lansată, pe surse, posibilitatea ca în loc de remanieri să avem, în perioada următoare, mai multe demisii ale unor miniştri.