Participanţii la sesiunea ştiinţifică internaţională Pontica 2011 vor avea ocazia să vadă documentul, unic în România.
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia va fi vizitat vineri de participanţii la sesiunea ştiinţifică internaţională Pontica 2011, organizată la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. „Suntem deosebit de onoraţi de faptul că numeroşi oameni de ştiinţă din România şi din diverse alte ţări europene vin la Muzeul Callatis să vadă singurul papirus din România şi cel mai vechi papirus din Europa. Aşa cum am stabilit, în momentul predării oficiale către Muzeul Callatis, papirusul nu va fi expus până nu vom primi acea vitrină specială de la Moscova, care să îi asigure condiţiile optime pentru conservare.
Fiind însă vorba de specialişti şi experţi în arheologie, împreună cu Sorin Colesniuc, directorul muzeului, am fost de acord să expunem, pentru scurt timp, renumitul papirus”, a declarat primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac.
Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc a precizat că cel mai important motiv pentru care această vizită de documentare se organizează la muzeul callatian este readucerea în ţară, de la Moscova, după 52 de ani, a singurului papirus din România, care este şi cel mai vechi din Europa. „Printre oamenii de ştiinţă care vor veni la muzeul nostru, mulţi cunosc foarte bine istoria descoperirii papirusului şi trimiterii lui la Moscova pentru restaurare şi conservare. Însă, timp de mai multe decenii, ei au fost ferm convinşi de distrugerea şi dispariţia acestui artefact. Iată că acum avem ocazia să le prezentăm acest exponat deosebit de important şi de o valoare inestimabilă”, a declarat acesta.
Vizitatorii muzeului pot vedea 30 de fotografii ale papirusului, de mari dimensiuni şi de o calitate excepţională, unele realizate cu raze infraroşii şi ultraviolete.