Doi piraţi somalezi vor fi condamnaţi luni la închisoare pe viaţă în SUA şi se vor alătura altor nouă persoane care au jucat un rol major în acţiunile piratereşti, relatează BBC.
Ce îi aşteaptă în momentul în care vor intra în sistemul penitenciar american?
Închisorile federale sunt înfricoşătoare chiar şi pentru cei mai duri criminali şi sunt un mediu propice pentru intrigi, găşti violente, mancare oribilă şi izolare severă.
Conform avocaţilor celor acuzaţi, experţilor în psihologie şi a sistemului judiciar, adaptarea va fi foarte dificilă pentru un bărbat dintr-o zonă îndepărtată, care nu cunoaşte limba engleză, iar cultura americană nu-i este familiară.
Şapte bărbaţi somalezi au fost deja condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar alţi doi au fost condamnaţi la 30 de ani de închisoare pentru rolul jucat în deturnarea navelor aflate sub pavilion american.
„Pirateria presupune jaful armat pe mare şi un pericol de moarte pentru ostatici”, a declarat avocatul american Neil MacBride în districtul estic al Virginiei, unde a acuzat mai mult de zece piraţi somalezi. „Congresul american a stabilit pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru cei implicaţi în piraterie şi vom lupta pentru a demonstra că oricine va alege să se implice în astfel de acţiuni va suporta consecinţe grave”, a declarat el.
Barierele din calea adaptării
Limba şi barierele culturale vor îngreuna foarte mult situaţia condamnaţilor somalezi, care nu se vor putea integra în reţelele sociale informale din cadrul închisorilor, foarte utile pentru protecţia lor.
„În cazul lor sunt activi toţi factorii de stres dintr-o închisoare”, a declarat Frederic Reamer, profesor la Rhode Island College, membru al Consiliului de Stat pentru eliberearea condiţionată şi care are o mare experienţă de lucru în închisori. „Spre deosebire de ceilalţi deţinuţi, ei nu pot să meargă în sala de mese, să se aşeze şi să înceapă o conversaţie cu cineva care provine din aceeaşi cultură. Ei vor fi izolaţi în orice mod posibil”.
Izolarea
Biroul Federal al Închisorilor este responsabil pentru clasificarea deţinuţilor în conformitate cu nevoile lor de securitate şi cu trimiterea lor într-una din zecile de închisori federale din SUA.
Piraţii somalezi vor fi evaluaţi conform unor aspecte individuale şi vor fi trimişi la închisoare în funcţie de necesitatea efectuării unui tratament pentru dependenţa de droguri (mulţi dintre ei au fost consumatori constanţi de khat, un narcotic uşor), precum şi în funcţie de necesitatea educării şi a învăţării limbii engleze.
Bariera lingvistică
Bariera llingvistică va exacerba sentimentul de izolare cu care se vor confrunta condamnaţii somalezi.
Robert Rigney, un avocat care a reprezentat în faţa justiţiei doi piraţi somalezi, a oferit două dicţionare Somalez-Englez clienţilor săi. „Asta îi va ajuta să înceapă să se adapteze în închisoare. Odată cu trecerea timpului, vor învăţa limba şi se vor adapta”, a declarat el.
Cei care vorbesc limba arabă se pot descurca mai uşor, deoarece mult mai multe persoane vorbesc araba în închisori decât cele care vorbesc somaleza.
„Piraţii somalezi sunt şi ei oameni. Vin dintr-o altă parte a lumii şi nu e ca şi cum ar fi fost obişnuiţi timp de zece ani cu felul de a fi al americanilor din Manhattan. Ei au venit direct din Somalia în închisorile americane”, a declarat Robert Rigney.
Fără anonimat
Renumele infracţiunilor şi crimelor pe care le-au comis, precum şi faptul că vor sta printre alţi deţinuţi, îi vor face vulnerabili în faţa ameninţărilor şi violenţei, care reprezintă un aspect obişnuit în închisorile cele mai dure.
„Vor fi mulţi deţinuţi care nu vor fi deloc drăguţi cu ei şi le vor face viaţa un iad”, a declarat Frederic Reamer. „Ei ar putea fi priviţi ca fiind duşmanii americanilor, ceea ce va stârni furia celorlalţi deţinuţi. Este foarte greu să fii anonim în cazul piraţilor somalezi şi mă îngrijorează vulnerabilitatea lor într-o închisoare americană”, a declarat el.
Portertul lui Abduwali Abdukhadir Muse, pirat somalez
Conform avocatului apărării, s-a născut în Puntland, Somalia, în noiembrie 1993. Avocaţii acuzării spun că este mai în vârstă. A crescut într-o sărăcie abjectă, neavând haine întotdeauna şi fiind mereu flămând.
A fost lovit în gură de o cămilă atunci când era mic, pierzându-şi doi dinţi din faţă. Atunci când lucra ca asistent al unor şoferi de taxi, a fost rănit după ce a fost călcat de câteva ori în picioare de către turmele de vaci.
La vârsta de 13 ani s-a mutat în Garacad, punctul central al pirateriei, unde a lucrat ca bucătar pentru pescari.
În 2008 s-a însurat cu o fată numită Basra, însă nu şi-a permis să găsească o locuinţă pentru amândoi.
Pe 8 aprilie 2009, a fost primul dintr-un grup de patru piraţi care au atacat Maersk Alabama, fluturând o mitralieră şi ameninţându-l pe căpitanul Richard Phillips. A fost înjunghiat în braţ în timpul unei altercaţii cu un marinar.
După ce s-a retras de pe vas împreună cu Richard Phillips şi ceilalţi trei piraţi somalezi, el l-a ameninţat pe căpitan cu moartea, l-a bătut şi a mimat execuţia sa.
A fost arestat în momentul în care a cerut ajutorul medical al personalului american de pe navă.