4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia se bate cu morile de vânt

România se bate cu morile de vânt

Creşterea consumului de electricitate noaptea şi un preţ atractiv  ar putea fi soluţiile pentru integrarea în reţea a unui număr mai mare de unităţi eoliene.

Autorităţile au acordat avize de racordare pentru unităţi eoliene însumând 7.000 de MW, însă reprezentanţii Transelectrica susţin că sistemul energetic naţional permite integrarea a cel mult 3.000 MW. În prezent, sunt în funcţiune unităţi eoliene de peste 700 MW, capacitatea echivalentă a unui reactor nuclear al Centralei de la Cernavodă. Directorul general adjunct al Transelectrica, Marius Cernat, susţine că funcţionarea centralelor eoliene ar putea fi restricţionată, prin limitarea capacităţii instalate,  dacă aceste unităţi vor perturba sistemul energetic.

„Ni s-a cerut un punct de vedere la Legea energiei. Am propus limitarea capacităţii instalate în eoliene la un nivel care să permită integrarea lor durabilă. Procedura este acum la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei”, a afirmat  Marius Cernat, la un seminar pe teme energetice.

„Riscul de operare”

Propunerile Transelectrica vizează modificarea legislaţiei în sensul că unităţile eoliene ar putea fi integrate în reţea în funcţie de cât de avansate sunt lucrările de construcţie. „Legea limitează doar numărul de certificate verzi, nu şi capacităţile instalate.

Sunt nopţi când nu ai posibilitatea de a mai reduce grupuri hidroenergetice şi termoelectrice, pentru că sunt deja oprite sau merg la minimum. Vom ajunge să instalăm o putere eoliană care va perturba sistemul, şi va trebui să limităm eolienele. Investitorii trebuie să ia în calcul şi riscul acesta de operare”, a precizat Cernat. Potrivit lui Cernat, printre soluţiile pentru creşterea consumului de electricitate şi pentru integrarea mai bună a centralelor eoliene în reţea se numără utilizarea energiei pentru încălzire şi preparea apei calde. De asemenea, Ovidiu Pop, preşe­dintele Institutului pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), a men­ţionat că în timpul nopţii, consuml este o problemă, cererea fiind mai redusă.

Reţelele inteligente

„Ar trebui să existe anumite reglementări care să stimuleze consumul, de exemplu noaptea: un preţ mai redus şi schimburi de noapte în fabrici. Preluarea energiei eoliene în sistem se face prioritar şi ne-am putea lovi de problema că nu vom avea cui să-l livrăm. Însă pe viitor, apariţia reţelelor inteligente şi anumite reglementări vor mai rezolva din probleme”, ne-a declarat preşedintele IRE, Ovidiu Pop.

În schimb, reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA) spun că Transelectrica ar trebui „ să-şi respecte angajamentele şi să facă investiţii pentru întărirea reţelei de transport”.

„Deşi sunt foarte multe cereri pentru ridicarea de parcuri eoliene, noi nu vedem un pericol în asta. Transelectrica ar trebui, în schimb, să-şi respecte angajamentele şi să facă investiţii pentru întărirea reţelei de transport ca măcar cei 3.000 – 4.000 MW asumaţi şi stabiliţi cu Uniunea Europeană să poată fi şi instalaţi.

În caz contrar, Uniunea Europeană poate amenda România pentru nerespectarea angajamentelor. În plus, ar mai trebui spus că, de regulă, unul din patru proiecte anunţate ajunge să se şi facă”, a precizat Dana Duica, preşedinta RWEA.   

Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă