22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCum sunt cotate facultăţile sucevene

Cum sunt cotate facultăţile sucevene

Ministerul Educaţiei a publicat ieri o ierarhie a programelor de studii ale universităţilor din România. Ingineria produselor alimentare, Finanţele sau Relaţiile economice Internaţionale din cadrul facultăţilor sucevene au fost apreciate de Ministerul Educaţiei ca fiind dintre cele mai bune la nivel naţional, în aceste domenii. În schimb, deşi au strâns mulţi absolvenţi de liceu, Dreptul, Ştiinţele Comunicării sau Asistenţa Socială din cadrul Universităţii sucevene sunt printre cele mai prost cotate de ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat în cursul zilei de ieri rezultatele ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din România. Aceste rezultate sunt valabile pentru anul universitar 2011-2012, ierarhizarea programelor de studii fiind o acţiune ce se intenţionează a fi realizată anual începând din acest an academic.

Ministerul Educaţiei a împărţit în cinci categorii valorice programele de studiu oferite de universităţile din ţară – de la A – cel mai bun la F – cel mai slab. Clasificarea universităţilor (în trei categorii) şi ierarhizarea programelor de studii sunt două activităţi distincte.

Deşi clasificată ca fiind doar o universitate centrată pe educaţie, decizie ce a fost contestată în instanţă de conducerea USV, instituţia de învăţământ superior din Suceava a obţinut o serie de calificative notabile, patru domenii de studiu din cadrul acesteia fiind considerate de cinci stele.
Cele mai multe programe din cadrul USV – zece- sunt înscrise în clasa B, şapte sunt în categoria C, şase se regăsesc în clasa E, patru în A şi două în D.

Programele USV apreciate de METCS ca fiind de top, nu au coincis cu specializările cele mai căutate de absolvenţi în sesiunile de admitere.

În mod paradoxal, specializările universităţii din Suceava care au fost cele mai căutate de absolveţii de liceu de-a lungul celor două sesiuni de admitere din vara aceasta, nu sunt tocmai bine cotate de către minister.

Este vorba despre Ştiinţe ale Educaţiei unde atât locurile bugetate cât şi cele la cu taxă s-au ocupat încă din prima sesiune, dar pe care ministerul a înscris-o în clasa C. Un scenariu similar întâlnim şi în cazul programelor derulate de USV în domeniul Dreptului sau Ştiinţe ale comunicării- programe încluse în categoria D şi în cazul Asistenţei Sociale- specializare la mare căutare, însă înclusă de METCS în clasa E.

Totodată, Educaţie Fizică şi Sport, facultate în cadrul căreia nu au mai rămas nici măcar locuri cu taxă pentru sesiunea a II-a de admitere, a fost înclusă în categoria C.

În ceea ce priveşte Ingineria Alimentară, METCS apreciază programele furnizate în acest domeniu de USV, ca fiind dintre cele mai bune la nivel naţional. Ingineria Produselor Alimentare este în grupa A alături de facultăţi aparţinând celor mai mari centre universitate din ţară precum Cluj sau Bucureşti. Ingineria Electrică şi Energetică a obţinut de asemenea unul din cele mai bune scoruri fiind înscrisă în clasa A, alături de Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj sau Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi.

Relaţii Economice internaţionale şi Finanţele sunt alte două programe de cel mai înalt nivel oferite de USV, fiind incluse în categoria de top-A.

Facultatea de Geografie din cadrul USV este înscrisă în clasa B, în acest domeniu cele mai bune programe fiind oferite de Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, instituţii care au fost clasificate ca fiind universităţi de cercetare avansată şi educaţie. În schimb, domeniul Ştiinţe ale mediului din cadru USV a fost inclus în clasa E, alături de universităţi particulare cotate ca fiind instituţii centrate doar pe educaţie.

Domeniul Ingineria Electrică şi Telecomunicaţii a obţinut un calificativ bun din partea METCS fiind clasată în categoria B alături de Universitatea Politehnică din Timişoara sau Academia Tehnică Militară din Bucureşti.

Domeniul Inginerie şi Management a fost inclus tot în categoria B, o poziţie destul de rezonabilă ţinând cont că mai toate instituţiilor de învăţământ superior din ţară au această specializare, majoritatea din acestea fiind ierarhizate în clase inferioare precum C, D sau E.

Ştiinţele administrative şi cele Politice ale USV sunt incluse în clasa B, la fel şi Silvicultura. Domeniul Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei a fost înscris în clasa C, programele de top aparţinând universităţilor din Cluj, Iaşi sau Bucureşti.

În privinţa Ingineriei Mecanice, programul universităţii sucevene este înscris în clasa C, în aceeaşi clasă regăsindu-se şi specializari precum Inginerie Industrială sau Mecanică şi Robotică.

Cel mai slab calificativ- E- a fost obţinut de Ingineria mediului, alături de universităţi particulare precum „Ovidius” Constanţa sau Ecologică din Bucureşti.

Slab cotate de către METCS au mai fost domeniile Filozofie, Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, specializări care, de altfel, au atras în cele două sesiuni de admitere un număr destul de mic de absolvenţi.

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu.

Clasificarea programelor de studiu vine în completarea clasificării universităţilor, proces care a stârnit numerose intrigi la Suceava şi prin care ministerul a împărţit instituţiile de învăţământ superior în trei categorii- universităţi de cercetare avansată şi educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare şi universităţi de educaţie. Rectorul universităţii sucevene, prof. dr. ing. Adrian Graur a declarat că ordinul ministrului Educaţiei privind clasificarea Universităţii Ştefan cel Mare” a fost atacat în instanţă, unde s-a cerut suspendarea acestui act administrativ.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă