-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialPreşedinţia a invocat imunitatea şi a contestat la CNCD calitatea procesuală a...

Preşedinţia a invocat imunitatea şi a contestat la CNCD calitatea procesuală a Olguţei Vasilescu, în plângerea privind discriminarea persoanelor cu dizabilităţi

Preşedinţia a invocat imunitatea şi a contestat calitatea procesuală a preşedintelui Comisiei de egalitate de şanse în punctul de vedere transmis la CNCD, au arătat  astăzi Olguţa Vasilescu şi reprezentanţii organizaţiei FACIAS, relatează Mediafax.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a audiat astăzi  pe preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse Olguţa Vasilescu şi pe cei ai organizaţiei FACIAS, în cazul plângerilor formulate preşedintelui Traian Băsescu, privind discriminarea persoanelor cu dizabilităţi.

Vasilescu a declarat, la finalul audierii, că Preşedinţia i-a contestat calitatea procesuală, respectiv faptul că ea ca preşedinte al comisiei de egalitate de şanse, adică nu are dreptul de a adresa petiţii CNCD. „Este o aberaţie tocmai pentru că toate petiţiile pe care le primesc de la ONG sau persoane fizice neavând cadrul legal să le soluţionez le înaintez CNCD. Asta se întâmplă de ani de zile”, a arătat Olguţa Vasilescu.

Ea a mai spus că Trăian Băsescu s-a şi victimizat puţin în punctul de vedere transmis CNCD spunând că nu poate fi vorba de o comisie de anchetă parlamentară. „Nici nu s-a gândit nimeni la o comisie, noi nu am dezbătut acest subiect în Parlamentul României tocmai pentru că nu este în sarcina noastră să dezbatem aşa ceva”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse a mai menţionat că însuşi preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că are o dizabilitate la ochiul stâng şi în acest context nu înţelege de ce el ar trebui să conteste un drept al altor persoane cu dizabilităţi. „Considerăm că o persoană cu dizabilităţi poate ajunge şef de stat, aşa cum a făcut şi preşedintele României şi consideră că preşedintele este recidivist. (…) Iată că de această dată domnul preşedinte nu s-a referit într-un spaţiu privat ca data trecută ci a făcut-o pe un post public de televiziune”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Directorul de comunicare de la FACIAS, Răzvan Zamfir, a spus la finalul audierii că „procesul” a început în mod greşit, deoarece preşedintele CNCD a făcut în urmă cu câteva zile o declaraţie conform căreia Traian Băsescu a înregistrat un progres. „Se pare că discriminarea persoanelor cu dizabilităţi constituie un progres faţă de insultarea publică a unui jurnalist. Din punctul nostru de vedere pornind de la o asemenea premisă conform căreia preşedintele CNCD s-a antepronunţat, dacă abaterea anterioară s-a sancţionat cu un avertisment sunt curios ce soluţie vom avea acum pentru că în mod cert preşedintele trebuie sancţionat”, a declarat reprezentantul FACIAS.

El a catalogat declaraţia preşedintelui ca fiind „iresponsabilă” şi „neconstituţională”, în condiţiile în care Traian Băsescu ar trebui să fie garantul constituţiei. „A invocat imunitatea de care se bucură uitând că nu era vorba de o declaraţie utilă în exercitarea mandatului prezidenţial, ci era vorba de o opinie personală într-un conflict ce pare a fi personal cu Casa Regală”, a declarat Răzvan Zamfir.

Directorul de comunicare de la FACIAS a mai spus că, din punctul lui de vedere, nu contează persoana care a fost lezată de declaraţiile preşedintelui ci faptul că şeful statului continuă să discrimineze public fără niciun fel de regret. „Uneori anumite instituţii publice au rolul de a muşamaliza greşelile şi încălcările flagrante ale legislaţiei în vigoare de către un şef de stat din România. Nu ştim dacă CNCD e folosit ca instrument de mediere între UDMR şi Preşedinţie şi nu ştim dacă uneori sunt muşamalizate şi anumite decizii discriminatorii ale unor preşedinţi de consilii judeţene din România”, a mai arătat Răzvan Zamfir.

FACIAS a depus, în 23 septembrie, o plângere la CNCD, în care a sesizat „caracterul discriminatoriu” al declaraţiilor făcute de preşedintele Băsescu într-o emisiune televizată. „Invitat la emisiunea «Ultimul Cuvânt» de la B1 TV, difuzată în data de 22 septembrie 2011, preşedintele României a făcut următoarele declaraţii: «80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?». (…)În condiţiile în care Constituţia României prevede în art. 16 (1) că «cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări» considerăm abuzivă şi flagrant discriminatorie afirmaţia preşedintelui României care anulează astfel principiile egalităţii de şanse şi egalităţii în faţa legii a tuturor cetăţenilor, indiferent de dizabilităţile acestora”, se arată în comunicatul FACIAS.

Şeful statului a mai fost vizat de o investigaţie a CNCD, în mai 2007, după episodul în care a insultat o tânără, reporter la postul de televiziune Antena (care îl filma pe preşedinte în timp ce îşi făcea cumpărăturile la un hypermarket), la care s-a referit, într-o convorbire privată devenită publică, folosind cuvintele „păsărică” şi „ţigancă împuţită”.

Preşedintele a fost reprezentat atunci în faţa CNCD de consilierul prezidenţial pe probleme juridice Ştefan Deaconu. Băsescu şi-a cerut public scuze pentru incident, însă a fost sancţionat cu avertisment de CNCD. Şeful statului a contestat în instanţă sancţiunea şi a avut câştig de cauză.

Cele mai citite

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă