Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR), Cezar Irimia, a avertizat că lipsesc de pe piaţă între 10 şi 14 medicamente oncologice uzuale.
Vorbind la lansarea campaniei "#voceaTAseaude" cu prilejul Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Cezar Irimia a explicat că ele au dispărut întrucât nu se mai justifică economic producerea acestora.
„Lipsesc între 10 şi 14 medicamente uzuale, deci nu vorbim de medicamentele foarte scumpe care se dădeau cu aprobarea comisiei (n.r. – de specialitate), deci medicamente uzuale care nu se mai justifică economic pentru producători a fi aduse, iar cele care se mai justifică pleacă la comerţul intra-comunitar", a spus Irimia.
El a afirmat că aceste medicamente lipsesc, deşi există obligativitate pentru producători de a le asigura pe piaţă încă un an.
„Cancerul nu se tratează cu promisiuni”
"În continuare nu ne găsim tratamente, unele citostatice au fost notificate la ANMDM că nu vor mai fi aduse pe piaţă. Noi ştim că obligativitatea celor care retrag de pe piaţă medicamente este să-l asigure pe piaţă un an de zile de la notificare. Lucrul acesta nu se întâmplă. Aceste medicamente au dispărut încă înainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decât să ne aprovizionăm din ţările vecine, de la cunoştinţele din piaţa europeană, iar cei care nu au aceste posibilităţi renunţă la tratament, renunţă la viaţă. Chiar dacă domnul ministru a promis că va rezolva problema ţin să îi amintesc – cancerul nu se tratează cu promisiuni!", a spus preşedintele FABC.
„O măsură ucigașă”
Acum câteva zile, și jurnalista Paula Rusu a scris că producătorii români retrag mai multe medicamente de pe piață. „Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au anunțat că renunță la autorizația de punere pe piață din motive comerciale (…) Guvernul PSD-ALDE a anunțat cu mândrie la începutul lunii că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală. In ciuda faptului că pacienții, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe liderii PSD (Ministerul Sănătății) că măsura e ucigașă, că noțiunea “medicamente și mai ieftine” va înseamna pentru pacientul român” (…)Medicamentele au fost retrase din cauza tăierii prețului cu 35%. Cine are bani, copii, relații să cumpere medicamentele din străinătate va supraviețui. Cine nu, adică marea majoritate, peste 85%, renunță la tratament, renunță la viață”, a explicat Rusu, la 27 aprilie.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog (foto), a încercat să susțină că situația nu este atât de dramatică. El a explicat că majoritatea produselor la care Paula Rusu a făcut referire că se retrag, vor mai fi un an pe piață. De altfel, există și copii ale acestora. Florian Bodog a zis că așteaptă și o evaluare de la minister privind situația prezentată în presă.
Ulterior, într-un interviu la Digi24, ministrul a spus că legea este prea permisivă cu exportul paralel de medicamente și aceasta rămâne o problemă pentru pacienţii români, care nu pot urma tratamentele necesare, mai ales în cazul afecţiunilor cardiovasculare şi oncologice.