3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSportCum poţi să lipseşti de la muncă şi să fii plătit. Lecţia...

Cum poţi să lipseşti de la muncă şi să fii plătit. Lecţia parlamentarilor

Nici bine nu au început sesiunea legislativă că parlamentarii şi-au luat deja minivacanţă. Deşi încă din vară au pe ordinea de zi, sute de proiecte nevotate deputaţii vor lucra săptămâna viitoare doar două zile în plen, restul fiind plecaţi în teritoriu. Senatorii sunt ceva mai harnici: şi-au programat trei zile de lucru. De joi pleacă acasă.

Săptămâna viitoare, deputaţii vor începe lucrul pe la prânz. La 13.30 este programată şedinţa conducerii camerei, de la 15.00 se întâlnesc liderii grupurlor parlamentare , iar dacă de la 16.00 mai e cineva prin parlament va avea loc şedinţa de plen.

Deputaţii mai lucrează apoi marţi în plen, până la 14.00, după care se adună în comisii. De miercuri însă, deputaţii pleacă fiecare acasă. Programul redus al deputaţilor se explică însă prin faptul că sala plenului, dar şi multe din sălile Camerei sunt pregătite pentru a 57-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO, organizată între 7 şi 10 octombrie la Bucureşti.

Din acelaşi motiv, şi senatorii au program redus. Luni, 3 octombrie, lucrează de la 9.00 la 11.00 în comisii, pentru ca de la 14.00 să se desfăşoare şedinţa conducerii Senatului la care ia parte un grup restrâns de senatori.

Marţi sunt programte lucrări în comisii şi abia miercuri, de la 10.00 la 13.00, e planificată o şedinţă de plen. De joi, sunt în teritoriu. Unii senatori însă, pot lipsi aproape toată săptămâna viitoare. Dacă, de exemplu, comisiile din care fac parte nu se întrunesc, pentru unii senatori va fi ineficient să se deplaseze până la Bucureşti doar pentru trei ore de plen. Şi, cu cât lipsesc mai mulţi, cu atât mai bine: şedinţa plenului se poate suspenda dacă nu este întrunit cvorumul.

De altfel, parlamentarii au mai avut zile libere şi în septembrie. De exemplu, cu ocazia deschiderii anului şcolar, pe 12 septembrie. Fiecare zi de vacanţă a parlamentarilor este însă acoperită de aşa-zise „activităţi în teritoriu”, care sunt greu de verificat şi contorizat.

Dacă un angajat dintr-o firmă privată sau dintr-o instituţie publică nu este plătit pentru zilele libere, nu la fel se întâmplă şi cu parlamentarii. Indemnizaţia acestora, care se ridică la aproximativ 1.000 de euro, rămâne neschimbată, chiar dacă lipsesc de la Parlament. Nici suma forfetară, de aproape 2.500 de euro, nu se modifică.

Cele mai citite

Președintele Serbiei: Alegerea Kamalei Harris ar putea declanșa al Treilea Război Mondial

Aleksandar Vucic, a declarat clar că preferă ca republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA  Vucic l-a calificat pe actualul lider de la Casa...

Update: Luptă umăr la umăr: Donald Trump 246, iar Kamala Harris 182

Trump câștigă un stat-cheie, Carolina de Nord. Democrații sunt pe cale să piardă majoritatea în Senat Donald Trump a câștigat statul Carolina de Nord, sporindu-și...

Președintele Serbiei: Alegerea Kamalei Harris ar putea declanșa al Treilea Război Mondial

Aleksandar Vucic, a declarat clar că preferă ca republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA  Vucic l-a calificat pe actualul lider de la Casa...
Ultima oră
Pe aceeași temă