16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRâurile de lavă au creat câmpiile planetei Mercur

Râurile de lavă au creat câmpiile planetei Mercur

Mai mult de 30 de ani, oamenii de ştiinţă au crezut că vulcanii au creat câmpiile din nordul  planetei Mercur, însă, de când NASA a lansat o sondă care orbitează în jurul planetei o dată la 12 ore, cercetătorii au aflat că râurile de lavă au creat formele de relief, relatează News Republic.

În urmă cu 3,5-4 miliarde de ani în urmă, în scoarţa terestră au apărut fisuri vulcanice, din care a ţâşnit pur şi simplu lava şi astfel s-au creat câmpii, pe aproximativ şase la sută din suprafaţa planetei Mercur ( adică echivalentul a 60% din teritoriul Statelor Unite), se arată într-o serie de articole publicate înrevista Science, citând informaţiile furnizate de sonda MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, Ranging /suprafaţa planetei Mercur, mediul spaţial, geochimie, patrulă/).

Aceste fisuri nu au căpătat aspectul vulcanilor de pe Terrra, care arată ca nişte munţi, ci erau ca nişte orificii ale scoarţei terestre, din care curgeau râuri de lavă, care s-a pătruns în scoarţă chiar şi la doi kilomtri adâncime, au explicat cercetătorii de la Universitatea Brown.

Fisurile uriaşe, lungi de 25 kilometri, sunt sursa lavei fierbinţi, care a creat văi şi creste în scoarţa planetei”, a explicat şi profesorul de geologie James Head, co-autor al studiului din „Science”.

Sonda MESSENGER a fost lansată în spaţiu în 2004 şi a ajuns pe orbita planetei Mercur în 18 martie. Primele imagini cu planeta au fost obţinute de Mercury 10, o sondă care a cules informaţii despre Mercur în 1974 şi 1975.

NASA îşi mai propune ca sonda să ofere mai multe informaţii despre compoziţia solului planetei.

Oamenii de ştiinţă au mai aflat de la MESSENGER că planeta este străbătută de un vânt solar. Planeta Mercur nu are atmosferă, ceea ce înseamnă că temperaturile pot ajunge până la 430 grade Celsius, când este cu faţa spre Soare, şi la -170 de grade Celsius, în partea opusă, mai scrie News Republic.

Mercur este cea mai mică dintre planetele sistemului solar şi face o rotaţie în jurul Soarelui o dată la 88 zile.

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă