UGIR-1903 propune grupului finlandez Nokia să transfere confederaţiei patronale managementul operaţional al fabricii de la Jucu, judeţul Cluj, pe perioada crizei economice, sub obligaţia respectării unor „parametri de management” şi includerea eventualului profit obţinut într-un fond de dezvoltare, relatează Mediafax.
Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) 1903 a transmis propunerea într-o scrisoare deschisă adresată directorului general al grupului, Stephen Elop.
Organizaţia patronală anunţă că a aflat cu surprindere de decizia Nokia privind închiderea fabricii de la Jucu şi implicit desfiinţarea celor 2.200 de locuri de muncă.
„Ar fi incorect însă să nu recunoaştem că aplicarea deciziei Dvs. este pe deplin legală, respectând prevederile noului pachet legislativ promovat recent de Guvernul României şi prin care domeniul relaţiilor de muncă angajat – salariat pi cel al dialogului social au suferit modificări majore. Apreciem de asemenea pachetul compensatoriu oferit salariaţilor care urmează să-şi piardă locul de muncă şi intenţia de a organiza pentru aceştia cursuri de recalificare profesională, problema reinserţiei acestora în viaţa activă nefiind însă din păcate inclusă”, se arată în scrisoare.
Sprijinul vizat nu poate compensa însă decât într-o foarte mică măsură traumele pe care pierderea locului de muncă le va produce, de exemplu pe plan financiar sau psihic asupra celor trimişi în şomaj, menţionează UGIR-1903.
În aceste condiţii, structura patronală propune CA al Nokia transferul managementului operaţional al fabricii, prin acordarea locaţiei de gestiune a unităţii pe o perioadă de timp corelată cu durata crizei economice.
Nokia ar urma să aibă dreptul de a anula contractual dacă „parametrii de management” la care s-a angajat UGIR-1903 nu vor fi îndepliniţi două semestre consecutive.
UGIR-1903 transmite grupului finlandez că se obligă să preia fabrica Jucu cu întregul personal angajat în prezent, să includă în Consiliul de Administraţie reprezentanţi patronali, sindicali şi un reprezentant numit de Nokia, precum şi să asigure managementul unităţii „în condiţii de non-profit”, potenţialul profit urmând să fie dirijat integral către fondul de dezvoltare şi modernizare al societăţii.
Totodată, UGIR-1903 vrea să aibă dreptul de a dezvolte pe spaţiile de producţie disponibile alte tipuri de activităţi care nu intră în conflict cu politica Nokia şi care nu vor concura produsele grupului.
Propunerea a fost formulată „urmare a unei atente şi complexe evaluări a fabricii” – profilul de producţie, rezultate financiare din ultimii doi ani, apariţia unor noi potenţiale pieţe de nişă şi de noi categorii de utilizatori, în condiţiile agravării crizei economice globale, arată patronatul.
„Ne dăm foarte bine seama că propunerea făcută de noi nu este una obişnuită, clasică, dar atenuarea impactului şi luarea sub control a efectelor negative produse pe durata imprevizibilă a actualei crize globale poate avea succes numai dacă la rândul său şi «armamentul» folosit pentru această operaţiune va fi imprevizibil!”, mai spun reprezentanţii confederaţiei.
Nokia a anunţat joi că va închide fabrica de la Jucu, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Angajaţii au primit după şedinţa cu conducerea companiei o hârtie în care sunt anunţaţi că fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului, iar ei să fie plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Potrivit documentului, angajaţii Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat după finalizarea consultărilor cu sindicatul.
Preşedintele grupului finlandez, Stephen Elop, a declarat că Nokia va căuta potenţiali investitori interesaţi de fabrica de la Jucu, cu intenţia de a vinde această unitate către altă companie.
Grupul a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.