Oamenii care iau halucinogene din ciupercile Psylocibe pot trăi experienţe diferite pe termen lung, pentru că au efecte terapeutice, spus cercetătorii, potrivit Washington Post.
Studiul a implicat 15 voluntari care au luat o singură doză de halucinogen. În urma testului, s-a descoperit că persoanele respective au imaginaţie, un simţ dezvoltat al esteticii, trăiri diferite în scurt timp, sunt interesate de idei abstracte, vor să-şi lărgească orizontul cunoaşterii şi intenţionează să înveţe şi să experimente lucruri noi. Iar aceste lucruri nu mai sunt valabile, în mod normal, pentru cei peste 30 ani.
Voluntarii au petrecut între două şi cinci ore consumând doze moderate sau mari de psilocibină într-o singură sesiune, fără să se recunoască între ei. Fiecare a trebuit să se întindă pe canapea, să-şi acopere faţa cu o mască, să asculte muzică la căşti şi să se concentreze asupra experienţei din acel moment.
Timp de 14 luni după sesiunile de drogare, personalitatea fiecărui participant a fost analizată, fiind urmărite nevroza, extrovertirea, agreabilitatea şi conştiinciozitatea.
Unii au spus că au experimentat frica sau anxietate cât au luat psilocibină, dar niciunul nu a avut vreun efect negativ persistent, au spus cercetătorii.
Participanţii au mai spus că au trăit o „experienţă mistică”, pe care au definit-o ca „sentiment de interconectare cu toţi oamenii şi lucruri însoţit de un sentiment de sacralitate şi de reverenţă.”
Oamenii de ştiinţă continuă cercetarea ca să afle dacă psilocibina atenuează depresia şi anxietatea la pacienţii cu cancer şi la fumători.