12.6 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialCroaţia, litoralul bănăţenilor

Croaţia, litoralul bănăţenilor

Mulţi arădeni şi timişeni preferă să plece în concediu în octombrie, când cazarea şi masa pe malul Adriaticii costă extrem de puţin.

Croaţia reprezintă pentru mulţi români o mare necunoscută, mare parte şi datorită dificultăţii de a înţelege, cu mintea românului de rând, ce s-a petrecut după desfiinţarea fostei Iugoslavii comuniste. Croaţia şi-a luat destinele în propriile mâini şi îşi valorifică imensul potenţial turistic pe care îl are. Munţi falnici, lacuri, nenumărate rezervaţii naturale şi mai ales ţărmul Adriaticii, cu cele peste o mie de insule, reprezintă atuuri pe care croaţii ştiu să le pună în valoare ca nimeni alţii. Criza economică nu s-a resimţit pe litoralul croat.

Lecţia construcţiei de autostrăzi

Croaţia a moştenit o parte din autostrada care traversa fosta Iugoslavie şi care face legătura dintre vestul Europei şi Grecia şi Turcia. Dar croaţii nu s-au limitat să conserve ce au primit, ci îşi dezvoltă o reţea de autostrăzi, într-un ritm care nouă susţinut. În fiecare an, autostrada care va uni Splitul cu oraşul plin de istorie Dubrovnik, creşte cu câteva zeci de kilometri şi asta în condiţii de lucru infernale – munte, călduri toride vara, tunele, lucrări de artă parcă fără număr cu viaducte ori poduri. Rezultatul este că pentru turistul care doreşte să ajungă fără complicaţii la orice destinaţie de la Adriatica, autostrada rămâne cea mai simplă soluţie. Dar nici reţeaua de drumuri naţionale nu este de lepădat pentru cei care doresc să vadă ce înseamnă adevărata Croaţie, cu satele ei pitoreşti de munte, cu lacuri albastre sau păduri umbroase.

Makarska Riviera, provocarea litoralului croat

Pentru cel care doreşte un sejur la mare, la Adriatică, apar câteva opţiuni. Este vorba de partea nordică a litoralului, cu o salbă de staţiuni cochete, unde însă preţurile sunt mai pipărate datorită şi apropierii de Slovenia şi Italia. În sud, în zona Dubrovnik, aproape de graniţa cu Muntenegru, preţurile sunt la fel de mari datorită faimei mondiale de care se bucură oraşul-cetate. O soluţie ar fi partea mediană a litoralului croat, în zona numită Makarska Riviera. Centrată în jurul oraşului Makarska, numit de mulţi Perla Dalmaţiei, turistul găseşte o serie de staţiuni pitoreşti, cum ar fi Brela, Baska Voda, unde se îmbină armonios şi oarecum spectaculos pentru aşteptările turistului român frumuseţea apei limpezi ca şi cristalul a Adriaticii, cu porturi cochete cu iahturi luxoase sau mici bărci pescăreşti, cu munţii falnici care străjuiesc de la mică distanţă staţiunile. Aerul curat de munte şi apa curată şi clară a Mării Adriatice formează un amalgam de trăiri pe care fiecare turist care a avut şansa să ajungă în aceste locuri l-a apreciat.

Oferta turistică este completată, în zonă, pentru amatorii de frumuseţi ale naturii, de Parcul Biokovo, care se întinde pe munţii ce străjuiesc riviera adriatică, de posibilităţile de a practica raftingul pe tumultosul râu Cetinje sau pe alte oportunităţi de scufundări, sporturi nautice sau parasaling.

Preţuri pentru toate buzunarele

Croaţia este scumpă, spun românii, însă există preţuri şi distracţii pentru toate buzunarele. Moneda naţională este kuna, iar la un schimb valutar bancar, unde nu există nici un fel de comision, un euro este 7,4 kune. O excursie cu vaporaşul pe insula Brac, costă echivalentul a 25 de euro. Turistul se bucură de o zi întreagă de distracţie, cu o masă de peşte, servită pe vapor, cu băuturi specifice şi vizitarea insulelor Brac şi Bol.

În staţiuni sunt zeci de terase, iar preţurile diferă de la una la alta, deşi calitatea este aproximativ aceeaşi. De exemplu, o bere de 0,5 litri, costă de la 8 (4,6 lei) la 18 kune (10 lei). O pizza de acelaşi sortiment şi dimensiuni poate fi cumpărată cu preţuri de la 30 (17 lei) la 75 de kune (42 lei). Terasele de pe malul mării din centrul staţiunilor practică preţuri mult mai mari decât cele situate tot pe malul mării, dar poziţionate spre periferia staţiunilor. Majoritatea au tot felul de promoţii. De exemplu, o porţie de cevapi, adică cinci mititei preparaţi cu condimente specifice, costă 15 kune (8,5 lei), iar o porţie dublă, 30 de kune (17 lei). O pizza cu o bere de 0,5 litri, 35 de kune (20 lei), etc. Nici cazările nu sunt extrem de scumpe. De exemplu, un apartament cu o cameră, bucătărie, baie, terasă, cu un pat matrimonial şi unul simplu, cu televizor şi aer condiţionat, situat la 150 de metri de plajă costă 35 de euro pe noapte. Cu cât vilele sunt mai departe de plajă, cu atât preţurile sunt mai mici şi ajung şi la 20 de euro pe noapte de cameră, cu toate dotările. Aceste preţuri atrag, în fiecare ani, peste 90.000 de bănăţeni care merg în Croaţia, potrivit agenţiilor de turism, mai mulţi decât cei care aleg litoralul Mării Negre.  Text Box:

Cele mai citite

Tensiune majoră în Consiliul General al Capitalei: ședință decizivă pentru referendumul inițiat de Nicușor Dan

Referendumul ar putea avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să...

Barcelona în formă maximă! Victorie categorică împotriva Sevillei, 5-1, înainte de duelurile cu Bayern și Real Madrid

Barcelona a obținut o victorie clară împotriva Sevillei, impunându-se cu 5-1. Barcelona a dominat categoric partida împotriva Sevillei, impunându-se cu scorul de 5-1, într-un meci...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă