22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBomba DNA: sute de convorbiri penale รฎntre Avram ลŸi ลŸefii din fotbal

Bomba DNA: sute de convorbiri penale รฎntre Avram ลŸi ลŸefii din fotbal

Printre argumentele cu care DNA a justificat arestarea preventivฤƒ a fostului ลŸef al arbitrilor  din România,  Vasile Avram, se numฤƒrฤƒ ลŸi aceea cฤƒ fฤƒcea delegฤƒrile în funcลฃie de preferinลฃele ลŸefilor de la Dinamo ลŸi Vaslui.

Aceastฤƒ variantฤƒ apare într-unul dintre cele douฤƒ capete de acuzare pe care procurorii i le-au adus lui Vasile Avram:

1 „Instituลฃionalizarea delegฤƒrilor la comanda conducฤƒtorilor de cluburi (Porumboiu ลŸi Borcea)”.

2 „Vasile Avram este pericol public”.

Adrian Porumboiu recunoaลŸte cฤƒ a vorbit cu Avram, dar insistฤƒ cฤƒ nu i-a indicat niciodatฤƒ ce arbitru sฤƒ delege. 

Sute de interceptฤƒri de convorbiri telefonice, realizate prin centrala SRI cu mandate de la judecฤƒ-tori, aruncฤƒ din nou fotbalul într-un scandal monstruos. Surse judiciare spun cฤƒ discuลฃiile dintre Avram ลŸi ลขerbea sunt doar vârful icebergului ลŸi cฤƒ ar exista sute de astfel de convorbiri ale patro-nilor ลŸi managerilor din fotbal cu fostul ลŸef al arbitrilor, arestat preventiv sâmbฤƒtฤƒ pentru luare de mitฤƒ.

 În aceste convorbiri ar exista indicii despre sute de mii ลŸi chiar milioane de euro vehiculate ca mitฤƒ pentru a se obลฃine un loc în Liga Europa, respectiv în Liga Campionilor. De asemenea, ar reflecta „eforturile financiare” mai mici, de zeci de mii de euro, ale unora de a rฤƒmâne în plutonul de mijloc al Ligii I sau chiar pe ultimele locuri, orice numai sฤƒ rฤƒmânฤƒ în Liga I. De ce vor patronii de cluburi de fotbal sฤƒ rฤƒmânฤƒ în Liga I? Pentru bani, ลŸi e vorba de milioane de euro sau de sute de mii de euro, în funcลฃie de poziลฃia din clasament.

Echipa care ocupฤƒ locul I se calificฤƒ direct la masa bogaลฃilor în Liga Campionilor, lucru care îmbogฤƒลฃea vistieria clubului cu sume cu-prinse între 15 ลŸi 18 milioane de euro, în funcลฃie de vânzarea biletelor, punctele strânse, noi sponsori. Locurile urmฤƒtoare sunt, de asemenea, importante pentru cฤƒ asigurau accesul în Liga Europa, unde o calificare în primฤƒvara europeanฤƒ aducea în vistieria clubului minimum 5 milioane de euro. Iatฤƒ de ce patronii ลŸi directorii de cluburi de fotbal, precum ลŸi arbitrii riscฤƒ sฤƒ dea, respectiv sฤƒ ia mitฤƒ! Primii – pentru cฤƒ obลฃin venituri imense pe vremuri de crizฤƒ, ultimii – pentru cฤƒ nu rezistฤƒ sฤƒ ia mitฤƒ, cu toate exemplele de arestฤƒri din ultimii ani (scandalul valizei cu 1,8 milioane euro cu care Gigi Becali voia sฤƒ acceadฤƒ pe locul I în Ligฤƒ sau scandalul arestฤƒrii patronului echipei din PiteลŸti, Cornel Penescu, ลŸi a predecesorului lui Avram, Gheorghe Constantin, tot pentru mitฤƒ).

Primii suspecลฃi: LPF ลŸi Oลฃelul Galaลฃi, în vizorul DNA

Printre interceptฤƒri ar exista ลŸi convorbiri ale lui Miticฤƒ Dra-gomir, ลŸeful LPF, ca ลŸi ale lui Mircea Sandu, ลŸeful FRF, Marian Iancu, Gigi Becali, Nicolae Badea, Ion BorลŸ, Marius Stan, Cristian Borcea, Adrian Porumboiu, Jean Pฤƒdureanu, MM Stoica etc. Cele mai consis-tente suspiciuni ar plana asupra lui Miticฤƒ Dragomir ลŸi asupra lui Marius Stan, de la Oลฃelul Galaลฃi, spun sursele noastre. De altfel, în aceastฤƒ varฤƒ însuลŸi Mircea Sandu a declarat presei cฤƒ din sursele sale ar fi aflat cฤƒ pentru primul loc în Ligฤƒ un club „se pregฤƒtea sฤƒ dea un milion ลŸi jumฤƒtate de euro la Ligฤƒ ลŸi 500.000 la arbitri”. Pentru nimeni nu e un secret faptul ca ierarhia în fotbal e stabilitฤƒ de arbitri, pe bazฤƒ de ลŸpagฤƒ. ÎnsuลŸi noul ลŸef al arbitrilor, Ion Crฤƒciunescu, a fฤƒcut declaraลฃii similare. Într-un proces penal este însฤƒ nevoie de probe. Pentru a putea fi folosite la inculpฤƒri, sutelor de interceptฤƒri din acest ultim scandal trebuie sฤƒ li se gฤƒseascฤƒ traseele bani-lor daลฃi ca mitฤƒ.

Dacฤƒ s-ar publica transcrierile acestor interceptฤƒri, s-ar putea face o radiografie a mizeriei din fotbal, spun sursele României libere. Strategia procurorilor DNA este surprinzฤƒtoare (faลฃฤƒ de practicile anterioare): prezintฤƒ avocaลฃilor doar strictul necesar, plusând la fiecare audiere de martori sau de fฤƒptuitori cu alte interceptฤƒri. „Procurorii au un plan de an-chetฤƒ ลŸi în acest stadiu nu pot fi obligaลฃi – legea nu permite – sฤƒ ni le punฤƒ la dispoziลฃie. Confirm cฤƒ la audierile de astฤƒzi au scos alte interceptฤƒri decât cele pe care le ลŸtiam de la arestarea preventivฤƒ”, ne-a declarat Dan Nฤƒstruลฃ, apฤƒrฤƒtorul lui Vasile Avram. Ieri, procurorii au au-di-at patru persoane, trei din anturajul mituitorului Sorin ลขerbea (arestat preventiv) ลŸi alta – observatorul Vali Ioniลฃฤƒ – din anturajul lui Vasile Avram, ลŸeful arbitrilor. Joi se va judeca recursul lui Vasile Avram ลŸi al lui Sorin ลขerbea împotriva arestฤƒrii preventive.

Cele mai citite

Controversฤƒ la naศ›ionala Germaniei! Bernd Leno a refuzat convocarea

Portarul echipei Fulham, Bernd Leno, a refuzat convocarea la echipa naศ›ionalฤƒ a Germaniei pentru meciurile din Liga Naศ›iunilor, dupฤƒ ce a aflat cฤƒ nu...

Franศ›a: Un avion de mici dimensiuni a cฤƒzut peste o casฤƒ

Un accident aviatic a avut loc luni รฎn localitatea La Bretonniรจre-la-Claye, Franศ›a, unde un avion de mici dimensiuni s-a prฤƒbuศ™it รฎn zidul unei case....

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ