18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCâte zile naţionale are Romania

Câte zile naţionale are Romania

De la zile dedicate romilor, poliţiştilor, cercetătorilor, statisticienilor şi învăţătorilor, românii au anual timp de aproape o lună şi jumătate sărbători naţionale instituite prin lege. Procentual, 14% din zilele unui an sunt reprezentate în România de zile naţionale, în care au loc diverse manifestări. La acestea se adaugă şi zilele sărbătorite la nivel internaţional sau mondial.

Astfel, România are, prin lege, nu mai puţin de 51 de zile naţionale. Pe 25 martie, de pildă, este Ziua Poliţiei Române. Tot atunci este şi Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Sclaviei şi Comerţului Transatlantic cu Sclavi. În aprilie, pe 3, este Ziua Jandarmeriei Române, iar în prima duminică din lună este Ziua NATO în România. Pe 8 aprilie, în calendarul sărbătorilor naţionale este trecută din 2006 Ziua Etniei Romilor din România. Pe 29 Aprilie sunt sărbătoriţi veteranii de război.

Când ajungem în luna mai, sărbătorim încă din 2009, în prima duminică din lună, Ziua Mamei, ca a doua duminică să fie dedicată Tatălui. Pe 2 mai este Ziua Naţională a Tineretului, iar pe 9 mai, Ziua Adolescentului.

Pe 10 mai este Ziua Monarhiei, iar de Înălţare sunt sărbătoriţi eroii. Ultima duminică din mai este dedicată Ziua Întreprinzătorilor din România. 5 Iunie este Ziua Învăţământului dar şi Ziua împotriva Violenţei asupra Copilului în România. Tot pe 5 este şi Ziua Mondială a Mediului. Pe 26 Iunie este Ziua Tricolorului şi se suprapune peste Ziua Internaţională împotriva Abuzului de Droguri şi Traficului Ilicit. Prima duminică din iulie este dedicată Justiţiei, iar în a doua duminică este Ziua Statisticianului.

În România se sărbătoreşte şi Ziua Poliţiei de Frontieră, pe 24 iulie. Pe 29 Iulie este Ziua Imnului Naţional. În a doua duminică din septembrie se sărbătoreşte Ziua Metrologiei. Pe 13 septembrie este rândul pompierilor să fie sărbătoriţi. O zi mai târziu, oe 14 septembrie, este Ziua Inginerului Român.

Pe 09 Octombrie este Ziua Holocaustului, care se suprapune cu Ziua Poştei. În 31 Octombrie îi sărbătorim pe feroviari, iar pe 19 Noiembrie pe cercetători şi proiectanţi.

Luna decembrie este dedicată revoluţionarilor. De exemplu pe 22 decembrie este Ziua Libertăţii Române, iar pe 16 decembrie e Ziua Solidarităţii Naţionale Împotriva Dictaturii. Pe 18 Decembrie este Ziua Minorităţilor Naţionale din România. Pe 1 decembrie este Ziua Naţională a României.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă