Erorile unor miniștri sau parlamentari PSD s-au dovedit un bun prilej pentru liderul PSD să centralizeze decizia în partid. Prima decizie care se va lua în noul format va viza legea grațierii, la care Dragnea se arată dispus să renunțe.
Liviu Dragnea va superviza personal toate inițiativele parlamentarilor și miniștrilor PSD. Este una din concluziile Comitetului Executiv Național, întrunit pentru a analiza scandalul provocat de amendamentele controversate la legea grațierii. Tehnic vorbind, parlamentarii trebuie să prezinte inițiativele legislative și interpelările liderilor de grup, iar miniștrii își vor trimite inițiativele la comisia de monitorizare a activității Guvernului, condusă de Liviu Dragnea.
De altfel, Liviu Dragnea a anunțat că se va implica personal în decizia care se va lua „în următoarele zile” în ceea ce privește legea grațierii. Președintele PSD a declarat că „se gândește serios dacă Legea Grațierii mai e oportună” și a anunțat că va opri proiectul grațierii la Camera Deputaților până în momentul în care Guvernul va trimite la Parlament întregul pachet de legi ale justiției. Dragnea a mai spus că „prioritatea PSD e aplicarea programului de guvernare și nu grațierea faptelor de corupție”, motivând astfel înlocuirea lui Șerban Nicolae de la șefia comisiei juridice din Senat și de la șefia grupului senatorial al PSD, aprobată ieri de conducerea PSD. Decizia s-a luat cu majoritate largă, existând o singură abținere, a lui Codrin Ștefănescu.
Potrivit unor surse participante la ședința CEx, liderul PSD Liviu Dragnea l-ar fi întrebat pe Nicolae de mai multe ori dacă el l-a pus să amendamentele controversate, iar Nicolae ar fi răspuns că nu. Totuși, Dragnea a recunoscut că nu a existat o decizie a PSD privind amendamentele la legea grațierii, însă a invocat pozițiile sale publice ca argument pentru „retrogradarea” lui Nicolae, care rămâne, însă, membru în Comisia juridică.
Fifor și Cazanciuc, promovați
Postul de președinte al Comisiei juridice a fost preluat de Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției în Guvernul Ponta, fiind un soțul verișoarei fostului premier. De menționat însă că Robert Cazanciuc a votat alături de Șerban Nicolae amendamentele privind grațierea corupților la prima ședință a Comisiei juridice, desfășurată miercurea trecută. Abia a doua zi, când Liviu Dragnea a cerut respingerea amendamentelor, Robert Cazanciuc s-a abținut la reluarea votului.
Postul de lider al grupului parlamentar a fost preluat de Mihai Fifor, promovat în politică de Valeriu Zgonea, dar care i s-a alăturat lui Liviu Dragnea după ce acesta a fost promovat în fruntea PSD. Fidelitatea lui Fifor a fost răsplătită și cu postul de președinte al comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, la care Liviu Dragnea a renunțat. De altfel, este de menționat că Dragnea a sosit la ședința de ieri flancat de Mihai Fifor și Gabriela Firea, despre care se spune în partid că „o păstrează aproape”.
Miniștrii, luați în vizor
Așa cum menționam, ședința de ieri a fost un prilej pentru Liviu Dragnea și pentru a-și manifesta autoritatea față de miniștri. El i-a criticat pe miniștrii care au făcut declarații despre indemnizatiile pentru creșterea copilului făra ca subiectul să fie agreat în interiorul PSD, anunțând că Lia Olguța Vasilescu a primit o „mustrare verbală”. Dragnea a anunțat că activitatea Guvernului va fi analizată „într-o ședință viitoare”. Întrebat despre ziariști despre plafonarea indemnizațiilor pentru copii, Dragnea a spus că subiectul trebuie studiat, pentru a se vedea câte „indemnizații uriașe” există. „Am spus de cinci ori că studiem problema, nu azi se va lua decizia”, a replicat Dragnea, ușor iritat.
Jurnaliștii au insistat ”Poate ne explică domnul Dobre (secretar de stat în ministerul Muncii n.r) care sunt cifrele”, au cerut jurnaliștii. ”Păi, atunci întrebați-l pe domnul Dobre. Eu trebuie să ajung la Craiova”, a replicat Dragnea părăsind tribuna conferinței de presă și renunțând la zâmbetul ironic de până atunci. Însă, Adrian Dobre, care era în lateral, la doi pași de Dragnea, a plecat vizibil speriat, l-a urmat pe Liviu Dragnea și a evitat să facă vreun comentariu.
Alin Teodorescu: „În PSD e o clică aflată la putere”
„Liviu Dragnea a dus autoritarismul în PSD acolo unde nu a fost vreodată. Dânsul a fost singurul candidat la Congresul PSD, ședințele Biroului Politic sau ale Comitetului Executiv și ale Consiliului Național sunt pur formale, nu mai există dezbatere în interiorul partidului, activitatea militantă s-a redus la zero.
Liviu Dragnea nu mai este un lider, este un monopol al puterii în PSD”, a declarat sociologul Alin Teodorescu, într-un interviu acordat revistei 22. El l-a caracterizat pe Dragnea drept „un infractor condmanat”. „În PSD e o clică aflată la putere. Acum nu e management, e o dominație a unui individ condamnat, care și-a asumat rolul și funcția de a trece PSD de la centru stânga la dreapta și care are o clică personală, în special cei trei din parlament (Nicolicea, Nicolae și Iordache ). Are e o clică în parlament și câțiva suporteri în guvern, între care Shhaideh este șefa șefilor”, a concluzionat Teodorescu.
Bacalbașa, suspendat
Deputatul Nicolae Bacalbașa a fost suspendat pentru șase luni din partid Nicolae Bacalbaşa a fost suspendat, timp de 6 luni din PSD, după ce în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de marţi a făcut gesturi obscene şi a adus injurii unor colegi parlamentari. Bacalbaşa va activa ca membru afiliat, în următoarea jumătate de an, la grupul PSD din Camera Deputaţilor. În ședința conducerii singurul care i-a luat apărarea a fost Dan Nica pe motiv că „trebuia și cineva să țină piept PNL.