3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportFOTO + VIDEO. Jean-Claude Juncker în Parlament: România își merită locul său...

FOTO + VIDEO. Jean-Claude Juncker în Parlament: România își merită locul său natural în sânul UE și în spațiul Schengen. Președintele Comisiei Europene l-a pupat pe frunte pe Traian Băsescu. Grindeanu: Am discutat despre provocările din interiorul UE

Șeful Executivului european, Jean Claude Juncker, aflat joi în vizită în România, a ținut un discurs în plenul Parlamentului şi s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu și șefii celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 17,10: "Am discutat împreună despre provocările, actualele provocări de la nivelul Uniunii Europene", a declarat premierul Sorin Grindeanu după finalizarea întâlnirii sale cu Jean-Claude Juncker.


UPDATE 16.00: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sosit la Palatul Victoria pentru o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu. Preşedintele Comisiei Europene mai are programat, începând cu 16.30, la Muzeul Naţional de Artă al României, un dialog cu cetăţenii despre viitorul Europei şi rolul României în proiectul european, la 10 ani de la aderare.


Citește și: Parlamentarii români, vizitați de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Victor Ponta: Îi mulțumesc lui Băsescu că a recunoscut rolul lui Adrian Năstase în integrarea noastră în UE


Digi 24 a adunat, în videoclipul de mai jos, toate pupăturile lui Jean-Claude Juncker cu parlamentarii români. 


UPDATE 13.00: Jean Claude-Juncker a ajuns la Palatul Cotroceni cu o întârziere de aproximativ 45 de minute față de programul anunțat inițial.

Citește declarația lui Jean Claude-Juncker la Palatul Cotroceni aici !

UPDATE 10.39: "Sunt foarte fericit să mă întorc în București. Ultima dată am fost aici în 2003. Este o onoare să mă adresez dumneavoastră, reprezentanților poporului român, un popor curajos pe care îl iubesc. Am susținut întotdeauna aderarea României la UE. Europa și UE sunt legate printr-o comuniune. V-am însoșit în procesul aderării din poziția de prim-ministru luxemburghez. Prin aderarea României la UE, blocul comunitar a căpătat mai multă putere.

România se bucură de această libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Cu toţii împreună trebuie să dăm în permanenţă ce avem noi mai bun pentru că acest popor, adeseori martirizat să fie de data asta artizanul păcii în sânul UE şi în lume. Doresc să protejez paşii făcuţi înainte, în aceşti ani, în Europa. Am fost surprins de anumite neînţelegeri. În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, naţiunile sunt egale (…) Nu au existat niciodată ţări de mâna a doua.

Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (…) Europa a fost divizată în trecut, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite. O Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate (…) Europa cetăţenilor e o Europă a justiţiei, libertăţii şi egalităţii.

Aș dori să subliniez, în denumirea mecanismului de cooperare și verificare, importanța cuvântului cooperare. MCV nu înseamnă sfârșitul sau retragerea reformelor. Cooperarea este esențială pentru că solidaritatea este o legătură de angajament între statele noastre.

Știți că puteți conta pe sprijinul Comisiei Europene prin fondurile structurale, în special. Iar eu voi milita pe lângă autoritățile române pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate. În ceea ce privește MCV, aș dori să adaug că nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii și exigențe de pe o zi pe altă. Mecanismul de cooperare este bine realizat. Alte exigențe nu vor fi adăugate la cele existente.

România își merită locul său natural în sânul UE și în spațiul Schengen. Criteriile de adeziune la spațiul Schengen au fost clare și nu trebuie să îngreunăm aceste criterii. Trebuie ca România să poată deveni membră a spațiului Schengen cât mai curând posibil deoarece este un loc meritat", a declarat Juncker. 

UPDATE 10.02: Președintele Comisiei Europene a sosit la sediul Parlamentului, unde a fost întâmpinat de Călin Popescu Tăriceanu și de Liviu Dragnea. Alături de Juncker se află și comisarul european Corina Crețu. La ora 10.30, șeful Executivului european va susține și un discurs în plenul Parlamentului.

"În 11 mai, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va afla în România, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu prim-ministrul Sorin-Mihai Grindeanu, dar şi pentru a se adresa Parlamentului României, în şedinţă plenară, cu privire la viitorul Europei", conform Reprezentanţei Comisiei Europene.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc începând cu ora 10.30, ocazie cu care va avea loc alocuţiunea susţinută de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, pe tema “Viitorul Europei”. Ulterior, în jurul orei 12.00, preşedintele Comisiei Europene va merge la Cotroceni, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis. Începând cu ora 15.00, Jean-Claude Juncker se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Sorin Grindeanu.

”Discuţiile vor viza subiecte prioritare de pe agenda următoarelor reuniuni ale Consiliului European, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene şi negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniune. Vor fi abordate şi aspecte legate de priorităţile politice ale viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în primul semestru din 2019”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă