1.3 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialDinozaurii nu au dispărut din cauza unui asteroid tip Baptisina

Dinozaurii nu au dispărut din cauza unui asteroid tip Baptisina

Teoria conform căreia un asteroid de tip Baptisina a fost responsabil de dispariţia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani a fost demontată, relatează hiffingtonpost.com.

Noile date provenind de la satelitul WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) aparţinând NASA sugerează că un asteroid din familia Baptisina nu a fost cauza extincţiei dinozaurilor de pe Planetă, relevă un raport NASA făcut public luni.

„Ca un rezultat al cercetărilor făcute de echipa WISE, dispariţia dinozaurilor rămâne un mister”, a declarat Lindley Johnson, preşedintele executiv al programului de observare NEO (Near Earth Object).

Teoria Baptisina a fost publicată pentru prima dată în revista „Nature” în 2007.

Conform teoriei respective, un asteroid de tip Baptisina s-a lovit de un alt asteroid între Marte şi Jupiter în urmă cu 160 de milioane de ani. Coliziunea a determinat desprinderea unor bucăţi de mărimea unor munţi. Una dintre acele bucărţi s-a izbit de Pământ şi a cauzat dispariţia dinozaurilor.

Folisind un telescop cu infraroşu, cercetătorii au analizat lumina soarelui reflectată asupra a peste 1000 de asteroizi din familia Baptisina. Ei au descoperit că un astfel de asteroid s-a sfărâmat în urmă cu 80 de milioane de ani, şi nu acum 160 de milioane de ani cum s-a crezut iniţial.

„Este o perioadă mult prea scurtă pentru ca rămăşiţele coliziunii să ajungă în punctul de rezonanţă şi să fie propulsate spre Pământ acum 65 de milioane de ani”, a declarat Amy Mainzer, co-autor al unui nou studiu apărut în Jurnalul Astrofizic.

„Acest proces durează în mod normal mai multe zeci de milioane de ani”. Rezonanţele sunt zone din cordonul principal unde gravitatea lui Jupiter şi Saturn se poate comporta ca un pistol cu aer comprimat, aruncând asteroizii din cordonul principal în zona Pământului.

Cercetătorii cred, totuşi, că un asteroid a lovit Pământul în urmă 65 de milioane de ani, însă nu sunt siguri de provenienţa lui.

„Lucrăm la crearea unui arbore genealogic al familiilor de asteroizi”, a declarat conducătorul studiului, Joseph Masiero. „Începem să ne clarificăm cu privire la modul în care asteroizii din cordonul principal s-au ciocnit şi s-au amestecat”.

Satelitul WISE aparţinând NASA a fost lansat în 2009, având misiunea de a realiza o hartă a întregului cer. Momentan „hibernează” după ce a întocmit harta cerului de două ori, au declarat oficialii NASA.

Cele mai citite

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...

Hezbollah a lovit cu drone câteva „ţinte militare sensibile” la Tel Aviv

Hezbollahul libanez a declarat că a lansat marţi seară drone asupra "unor ţinte militare sensibile" la Tel Aviv, după atacuri israeliene mortale la Beirut...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă