Unii dintre viitorii candidaţi la alegerile locale de anul viitor sunt acuzaţi de corupţie ori de conflict de interese.
Liderii UDMR din Transilvania şi Banat care vor candida la alegerile generale au, printre ei, numeroşi „dalmaţieni”. Unii dintre ei sunt anchetaţi în cazuri de corupţie, iar alţii se află în conflict de interese. „România liberă” vă face o radiografie a acestor cazuri.
UDMR are la Arad una dintre cele mai active filiale. Astfel, UDMR a reuşit încă din anul 1996 să ocupe în urma negocierilor un post de viceprimar al municipiului Arad şi unul de subprefect. La alegerile locale, UDMR Arad va veni, cel mai probabil, cu un candidat propriu la Primăria Aradului. Acesta este Levente Bognar, viceprimar de trei mandate şi preşedinte al UDMR Arad. El este unul dintre militanţii UDMR pentru amplasarea Statuii Libertăţii în Parcul Reconcilierii. Viceprimarul Levente Bognar a întărit relaţiile de înfrăţire dintre Arad şi Gyula (Ungaria) şi a organizat participarea arădenilor la diverse acţiuni culturale din Ungaria. Viceprimarul Levente Bognar a fost acuzat de locatarii unui imobil din centrul Aradului, moştenit de soţia sa, că moştenirea s-ar fi făcut în baza unor acte false. La şefia Consiliului Judeţean Arad ar putea candida Andras Firaly, actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
În judeţul Alba, pentru şefia Consiliului Judeţean ar putea candida Levente Racz, deşi nu are nici o şansă. El, însă, ar ăputea mobiliza voturile comunităţii maghiare. La Primăria Alba Iulia, UDMR ar putea să îl sprijine pe actualul primar PDL, Mircea Hava, dacă acesta va ceda maghiarilor un loc pe lista candidaţilor democrat-liberali pentru Consiliul Local. În Bihor, actualul viceprimar, Rozalia Biro, pare să fie candidatul maghiarilor pentru Primărie. Ea are reputaţia unui „sforar” în interiorul UDMR şi este unul dintre oamenii de încredere ai actualei conduceri. La şefia Consiliului Judeţean, ar putea candida actualul vicepreşedinte, Alexandru Kiss. El a fost acuzat, de către duşmanii săi, că ar fi favorizat o serie de firme, în perioada în care era preşedinte al CJ Bihor. Acuzaţiile nu au fost niciodată dovedite în vreo instanţă. Alexandru Kiss a semnat, la nivel local, un protocol de colaborare cu USL.
Sătmărenii merg pe mâna actualilor şefi
În Satu Mare, la Primărie, va candida actualul primar, Iuliu Ilyes, care a fost ales inclusiv cu voturile românilor. Iar la şefia Consiliului Judeţean ar urma să candideze actualul preşedinte, Arpad Csehi. Cei doi politicieni, în general, s-au ţinut departe de scandaluri. În Maramureş, pentru Primărie ar urma să candideze „eternul viceprimar”, Istvan Ludescher, care a deţinut, după arestarea lui Cristian Anghel, fostul primar PNL, funcţia de primar interimar. La şefia Consiliului Judeţean ar putea candida Gyongyke Bondi, care a făcut carieră ca înalt funcţionar public, atât în calitate de prefect, cât şi de subprefect.
În Bistriţa-Năsăud, pentru funcţia de primar ar putea candida inginerul Attila Decsei. La şefia Consiliului Judeţean ar putea candida secretarul de stat Andrei Kocsis, care a părăsit conducerea filialei judeţene a UDMR după ce a devenit preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie. El este puternic contestat de către fostul prefect, Ioan Szilagyi. În Sălaj, deputatul Denes Seres ar putea candida la şefia Consiliului Judeţean. Pe plan local, liderii UDMR ar putea susţine unul dintre candidaţii români, cu condiţia ca acesta să le garanteze postul de viceprimar al Zalăului.
„Dalmaţianul” Mate
În judeţul Cluj, la şefia Consiliului Judeţean ar putea candida un veritabil dalmaţian politic, deputatul Levente Mate. Acesta tocmai a fost declarat în conflict de interese de către inspectorii ANI, iar dosarul său a fost trimis Parchetului. Levente Mate şi-a angajat soţia în cadrul biroului parlamentar, deşi legea interzice acest lucru. La Primărie ar putea candida fostul consilier prezidenţial, Peter Eckstein-Kovacs, care a demisionat în semn de opoziţie faţă de susţinerea pe care preşedintele Traian Băsescu o acordă proiectului minier de la Roşia Montană. Astfel, Peter Eckstein-Kovacs ar putea mobiliza şi voturile ecologiştilor români.
Problemele lui Borbely
În Mureş, candidatul UDMR la şefia Consiliului Judeţean ar putea fi actualul ministru al Mediului, Laszlo Borbely. El a fost acuzat recent de acte de corupţie, legate de reamenajarea apartamentului cuscrei sale din Bucureşti, de către o firmă care primit contracte plătite din bani publici de la una dintre structurile subordonate Ministerului Mediului. La Primărie, ar putea candida actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Edita Lokodi. Ea a fost acuzată că ar fi favorizat retrocedarea unor păduri care au aparţinut nobililor maghiari, dar acuzaţiile nu au fost niciodată luate în serios ori dovedite. În Sibiu, liderii UDMR ar putea susţine candidaţii Forumului Democrat al Germanilor la Primărie şi la Consiliul Judeţean, în schimbul primii unor posturi în administraţie.
La Timiş, UDMR intenţionează să participe la alegeri alături de o coaliţie a minorităţilor. Aceeaşi strategie a avut-o şi în anul 2008, când grupul minorităţilor a reuşit să obţină reprezentanţi în Consiliul local Timişoara. Într-un sondaj al PNL Timiş, UDMR este cotat cu 4%, deci un candidat al acestei formaţiuni politice ar avea şanse mici de a ocupa în urma alegerilor locale din 2012 funcţia de primar al municipiului Timişoara, sau cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. UDMR a mizat, în 2008, pe cooperarea cu PNŢCD, partidul primarului din Timişoara, Gheorghe Ciuhandu.
UDMR va avea candidaţi proprii în judeţul Hunedoara la preşedinţia Consiliul Judeţean şi la primăriile din cele mai importante patru municipii din judeţ, Deva, Hunedoara, Petroşani şi Lupeni, acolo unde organizaţiile Uniunii sunt mai puternice. Europarlamentarul Iuliu Winkler a explicat în urmă cu câteva luni că speră că în anul electoral 2012, UDMR Hunedoara va putea avea oamenii, ideile şi propunerile cu care să obţină coeziune în jurul organizaţiei. Însă, candidaţii vor fi stabiliţi abia în această toamnă, iar până la sfârşitul anului, UDMR va anunţa numele acestora şi funcţia pentru care candidează. Printre numele vehiculate în rândul UDMR se află prefectul Attila Dezsi, dar şi medicul hunedorean Bende Barna. Cei doi au fost şi propunerea UDMR Hunedoara pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.
În Caraş-Severin, UDMR nu şi-a făcut publice intenţiile de candidaturi la primăriile principalelor oraşe din judeţ sau la cea a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Surse din cadrul UDMR spun însă că dacă „centrul” va decide, UDMR va avea candidaţi proprii, dar ar putea intra şi într-o alianţă politică pentru a avea consilieri locali şi judeţeni. Alianţa ar putea fi încheiată ori cu PDL, ori cu alte minorităţi naţionale.
Laszlo Borbely ar putea candida la şefia CJ Mureş