19.2 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialLADO Cluj cere demisia lui Levente Mate

LADO Cluj cere demisia lui Levente Mate

Preşedintele Ligii Apărării Drepturilor Omului (LADO) Cluj, Ana Luduşan, cere demisia deputatului UDMR Levente Mate. Acesta a fost declarat incompatibil de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pentru că şi-a angajat soţia, pe Erzsebet Mate, în cadrul biroului parlamentar. „Dacă domnul Mate a încălcat flagrant legea, aşa cum reiese din raportul ANI, atunci el trebuie să îşi dea demisia”, a spus preşedintele LADO, Ana Luduşan. Organizaţia clujeană a lucrat la proiectul de lege referitor la incompatibilităţi, în perioada 2004 – 2005.

Deputatul clujean nu a comentat până acum declaraţiile inspectorilor ANI. În ciuda insistenţelor reporterilor RL, parlamentarul clujean nu a răspuns la telefon, Surse din cadrul UDMR au confirmat, însă, faptul că soţia deputatului, Erzsebet Mate, a lucrat în cadrul biroului parlamentar al soţului ei, circa nouă luni, anul trecut. Alături de Levente Mate, alţi patru parlamentari sunt acuzaţi de conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele în cadrul birourilor parlamentare. Este vorba de Oana Niculescu-Mizil, Sonia – Maria Drăghici, Mihai Radan şi Stelica Iacob – Strugaru. ANI a sesizat Parchetul în toate aceste cazuri.

Cine este Levente Mate?

Deputatul clujean acuzat de inspectorii ANI a preluat, recent, şefia organizaţiei judeţene a UDMR, după ce l-a învins în competiţia electorală internă pe viceprimarul Attila Laszlo. Levente Mate se află la al doilea mandate de deputat, după ce, anterior, el a fost consilier local. În cele două mandate de deputat, până când a devenit şeful UDMR Cluj, Levente Mate s-a remarcat doar prin lispa sa de iniţiativă. Vreme de şapte ani, el nu a organizat nici măcar o conferinţă de presă. După preluarea şefiei UDMR Cluj, Levente Mate a început să iasă la rampă. El s-a făcut remarcat prin poziţii care diferă de cele ale conducerii centrale a UDMR.

Mai întâi, el a organizat Zilele Culturale Maghiare, în colaborare cu nepotul vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, Este vorba de istoricul Gergely Balazs, care este şi liderul regional al nou-înfiinţatului Partid Popular al Maghiarilor din Transilvania. Concomitent cu întărirea relaţiilor cu radicalii maghiari, Levente Mate a rupt protocolul local de colaborare cu PDL, care era în vigoare din anul 2004. Pretextul ruperii acestui protocol a fost organizarea unei pieţe volante de legume într-o parcare din centrul oraşului. Parcarea cu pricina se află lângă biserica romano-catolică Sfântul Mihail, unul dintre monumentele representative ale goticului german din Transilvania, ridicată de coloniştii saşi din vechiul oraş Klausenburg. Cu toate că istoria bisericii este legată de saşi, maghiarii ardeleni încearcă să o transforme în simbol naţional, iar organizarea pieţei volante a fost considerată drept ofensatoare de către liderii UDMR Cluj. Chiar dacă primarul PDL, Sorin Apostu, a renunţat la ideea organizării pieţei volante în parcarea municipalităţii din Piaţa Unirii, UDMR nu a repus în vigoare protocolul local de colaborare cu PDL.

Ce spune legea

Legea incompatibilităţilor interzice parlamentarilor să îşi angajeze rudele în cadrul birourilor parlamentare. Cu toate acestea, inspectorii ANI au descoperit cei cinci deputaţi care au încălcat legislaţia. Rudele lor au încasat sume totale de circa 45.000 de euro, au mai stabilit inspectorii de integritate.

Cele mai citite

Companiile de apărare intensifică dezvoltarea armelor cu laser pentru a contracara dronele și alte amenințări

În fața noilor amenințări cu arme ieftine, precum dronele, companiile de apărare accelerează dezvoltarea armelor cu laser cu costuri reduse de operare. Gigantii industriei,...

Primăria Sectorului 6 deschide un nou bulevard care va decongestiona traficul în Drumul Taberei și Valea Oltului

Primăria Sectorului 6 inaugurează sâmbătă Drumul Valea Largă, un nou bulevard care promite să fluidizeze semnificativ traficul în cartierele Drumul Taberei și Valea Oltului. Proiectul,...

Meta colaborează cu Reuters pentru îmbunătățirea chatbotului său de inteligență artificială

Meta a anunțat recent o colaborare cu agenția de știri Reuters, prin care chatbotul său de inteligență artificială va utiliza conținutul Reuters pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă