ANI acuză presiuni din partea unor parlamentari UDMR investigaţi de inspectorii de integritate. În schimb, deputaţii spun că Agenţia se răzbună pentru reducerile bugetare şi încercările de schimbare a legii ANI.
Doi deputaţi UDMR fac presiuni împotriva inspectorilor de integritate, acuzându-i fie de calomnie şi rea-credinţă, fie de încălcarea legislaţiei ANI şi cerându-le să justifice sumele cheltuite cu anchetarea lor, spun surse din cadrul Agenţiei.
Andras Levente Mate, în cazul căruia ANI a sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a ancheta un posibil conflict de interese, spune că va formula o plângere penală pentru denunţare calomnioasă şi va denunţa un „abuz” al ANI, după ce inspectorii agenţiei au constatat că acesta şi-a angajat soţia la biroul parlamentar. Petru Lakatos, a cărui avere este investigată de ANI, a trimis Agenţiei o sesizare – cea de-a 12-a, spun surse din agenţie – în care îi acuză pe inspectori că încalcă principiile confidenţialităţii, celerităţii şi dreptului la apărare în cazul său. Mai mult, verificările în cazul său au început „la câteva zile” după ce a propus şi obţinut în Parlament reducerea bugetului ANI, acuză deputatul.
Ambii parlamentari merg mai departe: cer inspectorilor să justifice banii publici cheltuiţi cu investigarea lor: „Vă solicit să-mi comunicaţi valoarea cheltuielilor ocazionate cu prezenta procedură, precum şi patrimoniul din care pot solicita recuperarea cheltuielilor achitate de subsemnatul cu prezenta procedură,” scrie Mate. „Vă rog să menţionaţi prezenta sesizare în următorul raport ce se va înainta Senatului (…) pentru a îmbunătăţi Legea 176/2010 şi din punctul de vedere al responsabilităţii Agenţiei cu privire la cheltuirea cu economie şi eficienţă a banului public,” scrie Lakatos în sesizarea pe care neagă însă că ar fi trimis-o. Pe de altă parte, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, afirma, în luna iulie, că Lakatos a făcut presiuni asupra ANI şi că inspectorul de integritate care investiga cazul deputatului a cerut să se retragă în urma acestor presiuni. Deputatul a negat acuzaţiile.
Mate, care este membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, merge chiar mai departe în documentul trimis Agenţiei: „Actul normativ în baza căruia funcţionaţi, în opinia mea, încalcă dispoziţiile constituţionale,” scrie el. De altfel, modificarea legii ANI este în acest moment în discuţie în Comisia juridică, iar deputatul spune că acuzaţia de conflict de interese este legată de acest demers. „Probabil se tem de ceva. Eu cred că se tem de tot ceea ce înseamnă Curtea Constituţională şi funcţionarea lor”, a spus Mate.
Parlamentarul apare alături de alţi patru deputaţi – Oana Niculescu-Mizil (PSD), Sonia-Maria Drăghici (PSD), Mihai Radan (minorităţi) şi Stelică Iacob Strugaru (PDL), care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare. În total, rudele celor cinci parlamentari ar fi câştigat 196.332 de lei (aproximativ 46.000 de euro). Mate a înţeles însă că această sumă se referă doar la soţia sa şi acuză Agenţia de dezinformare. „Este o interpretare greşită făcută de cei de la ANI. Suma de care spune ANI este întreg fondul de salarii, iar soţia mea a primit cel mai mare salariu 850 de lei şi cel mai mic 450 de lei,” spune el.
Mircea Diaconu, incompatibil
Senatorul Mircea Diaconu este incompatibil cu funcţia de director de teatru, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a respins contestaţia actorului în cazul deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit acesteia, Diaconu se află în incompatibilitate din decembrie 2008, când a devenit senator, dar a avut şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”. Diaconu a anunţat că va contesta decizia Curţii de Apel. El afirmase anterior că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică „şi nu comercială” nu este incompatibilă cu funcţia de senator.