9.5 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecialA început destrămarea USL

A început destrămarea USL

Decizia Partidului Conservator de a avea candidaţi proprii la alegerile locale în unele localităţi aruncă practic în aer protocolul USL şi deschide lupta pentru Primăria Capitalei. Conservatorii au făcut anunţul la scurt timp după ce Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au pozat cu Sorin Oprescu în postura de candidat independent susţinut de USL.

Pe lângă lovitura de imagine dată de conservatori partenerilor social-democraţi şi liberali, decizia PC îi creează o problemă şi lui Sorin Oprescu, în condiţiile în care primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, îl secondează pe actualul primar general în toate sondajele efectuate în ultimele luni. Apoi, în eventualitatea intrării în cursă, chiar dacă Piedone nu ar reuşi să-l devanseze pe Oprescu, demersul său va determina pierderea unor procente importante din „zestrea” primarului general, astfel încât este uşurată practic misiunea contracandidatului pe care-l va desemna PDL. Nu în ultimul rând, trebuie amintit că alegerile locale din 2012 se vor desfăşura după reguli noi: primarii vor fi aleşi din primul tur de scrutin.

Cum sunt încălcate protocoalele semnate de PSD, PNL şi PC

Conservatorii şi-au argumentat decizia, prin intermediul preşedintelui Daniel Constantin, prin faptul că susţinerea lui Sorin Oprescu a fost anunţată oficial fără ca propunerea să fie discutată şi aprobată în forurile de conducere ale Uniunii Social-Liberale. „Din punctul nostru de vedere, este doar o intenţie exprimată de domnul preşedinte Ponta. Conform protocolului pe care l-am semnat, atât în ACD, cât şi în USL, aceste decizii trebuie luate prin consens (…). Ca atare, considerăm că decizia de astăzi, intenţia pe care a anunţat-o domnul Ponta, nu este statutară”, a declarat Constantin.

Deşi a arătat că PC va avea candidaţi comuni cu PSD şi PNL la alegerile parlamentare din 2012, aşa cum prevede protocolul USL, anunţul lui Constantin ar putea atrage ruperea protocolului. În documentul semnat pe 5 februarie 2011 se arată că alianţa politică formată din PSD şi Alianţa de Centru Dreapta PNL-PC va avea candidaturi comune pentru funcţiile de preşedinte de consiliu judeţean, primar de municipiu reşedinţă de judeţ şi primar general al Capitalei. Liste comune au fost prevăzute şi pentru consiliile judeţene şi locale, iar bugetele pentru campaniile electorale trebuiau să fie acoperite de toate partidele din USL, proporţional cu ponderea pe lista de consilieri.

Liderul PC a precizat că partidul va avea candidaţi separaţi „cu excepţia locurilor în care lucrurile deja au fost stabilite”. Cu alte cuvinte, conservatorii ar putea susţine, în continuare, pe alocuri, candidaţi PSD şi PNL.

Ce probleme mai are USL

Aşa cum se anticipa încă din primăvară, o dată cu intrarea în faza împărţirii candidaturilor şi a nominalizărilor, discuţiile din USL s-au accentuat. Cel mai recent caz s-a înregistrat la Târgovişte, unde şi liberalii şi social-democraţii s-au arătat deranjaţi de intenţia conservatorilor de a da candidatul la primărie. Chiar dacă PC iese din calcule, tot rămâne de văzut cum se vor înţelege filialele PSD şi PNL, în condiţiile în care fiecare ar vrea să-şi impună candidatul.

Tensionată este situaţia şi la Buzău, după ce conducerea USL a decis să-l susţină pe liberalul Cristi Bâgiu la şefia consiliului judeţean, în detrimentul actualul preşedinte, social-democratul Victor Mocanu. În urma hotărârii liderilor USL, organizaţia PSD Buzău a anunţat o „ruptură definitivă de conducerea USL până la revenirea asupra deciziei”.

Scântei ies şi la Prahova, unde ex-ministrul Teodor Meleşcanu, un apropiat al omului de afaceri Dinu Patriciu, este nemulţumit că PNL nu va avea candidat nici la şefia consiliului judeţean, nici la Primăria Ploieşti. Ca urmare a declaraţiilor făcute cu privire la o posibilă coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, după 2012, senatorul PNL a primit ieri un avertisment. „PNL se află, în urma unui Congres, sub un mandat care exclude orice fel de colaborare cu PDL şi cu Traian Băsescu. Oricine poate considera că ar putea să coabiteze cu Traian Băsescu, însă, dacă doreşte să facă acest lucru, trebuie să o facă din afara PNL”, i-a transmis vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, după şedinţa Biroului Politic Central. 

Cele mai citite

„Strategia de război” a lui Ludovic Orban împotriva PSD a fost refuzată de Nicolae Ciucă

Candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidenţiale, Ludovic Orban, spune că în urmă cu două luni ar fi vrut să îi propună preşedintelui...

„Strategia de război” a lui Ludovic Orban împotriva PSD a fost refuzată de Nicolae Ciucă

Candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidenţiale, Ludovic Orban, spune că în urmă cu două luni ar fi vrut să îi propună preşedintelui...

Donald Trump este favoritul caselor de pariuri din SUA la alegerile prezidențiale

Casele de pariuri din SUA consideră că republicanul Donald Trump este favorit în cursa electorală pentru Casa Albă. Trump are o o cotă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă