18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSmirnov şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din Transnistria

Smirnov şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din Transnistria

Liderul regimului de la Tiraspol, Igor Smirnov, Igor Smirnov, şi-a anunţat oficial candidatura pentru al cincilea mandat la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în decembrie în regiunea transnistreană, afirmând că Transnistria se „apropie cu fiecare an de recunoaşterea independenţei”.

„Am luat decizia să solicit încă o dată încrederea poporului transnistrean pentru un nou mandat de preşedinte. Cu fiecare an, ne apropiem de clipa în care ni se va recunoaşte independenţa şi acesta este principalul motiv pentru care fac acest pas”, a declarat Smirnov, într-o întâlnire cu conducerea raionului Grigoriopol, relatează UNIMEDIA, citată de NewsIn.

Este pentru prima dată când Igor Smirnov declară oficial că va candida pentru cel de-al cincilea mandat consecutiv la conducerea regiunii transnistrene.

Liderul separatist transnistrean a făcut, de asemenea, refeirre la procesul de negocieri cu Republica Moldova, reiterând că poziţia Tiraspolului este recunoaşterea independenţei regiunii şi dezvoltarea acesteia alături de Rusia. „E greu să porţi astfel de negocieri, dar mai bine aşa, decât vărsare de sânge”, a afirmat Igor Smirnov.

UNIMEDIA precizează că Igor Smirnov şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din decembrie, în contextul în care Moscova îl susţine deschis pe contracandidatul său, actualul preşedinte al Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski.

Presa rusă a scris în mai multe rânduri că actualul lider al administraţiei de la Tiraspol nu mai este agreat de Kremlin, în special din cauza inflexibilităţii în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, dar şi pentru că la Moscova există suspiciuni referitoare la gestionarea defectuoasă de către Igor Smirnov a ajutorului financiar acordat anual de Federaţia Rusă regimului separatist de la Tiraspol.

Anunţarea candidaturilor pentru scrutinul care va avea loc în decembrie în regiunea transnistreană a început recent, iar în cursă s-au înscris deja fostul şef al Sovietului Suprem, Evgheni Şevciuk, actualul preşedinte al Legislativului de la Tiraspol şi lider al partidului Obnovlenie, Anatoli Kaminski şi liderul comuniştilor transnistreni, Oleg Hojan. Ei pot începe procedura de strângere a semnăturilor pentru a putea candida la funcţia de preşedinte.

Deşi mai sunt trei luni până la scrutin, susţinătorii lui Kaminski denunţă tentative de fraudare a alegerilor. Comisia Electorală Centrală de la Tiraspol a anunţat că numărul alegătorilor înscrişi în baza de date este cu 5.000 mai mare decât la alegerile precedente şi aceasta în contextul în care tot mai multă populaţie din stânga Nistrului emigrează, arată susţinătorii preşedintelui Sovietului Suprem de la Tiraspol.

Conform Constituţiei regimului separatist de la Tiraspol, care a fost modificată recent, Igor Smirnov mai are dreptul la încă două mandate în funcţia de preşedinte al regiunii transnistrene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă