0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialAdolescenţii de azi: relaţii sexuale întâmplătoare şi alcool în exces

Adolescenţii de azi: relaţii sexuale întâmplătoare şi alcool în exces

„Capriciile şi încălcarea regulilor sunt normale în cazul adolescenţilor”, spun cercetătorii.

Prin urmare, părinţii ar trebui să nu-i mai învinuiască pe adolescenţi pentru atitudinile lor şi să le accepte capriciile ca pe o etapă necesară în dezvoltarea umană, relatează Daily Mail.

Adolescenţii sunt mult mai înclinaţi să-şi asume riscuri şi sunt predispuşi la atitudini agresive, relaţii sexuale întâmplătoare şi alcool în exces, spune un studiu american.

Laurence Steinberg de la Temple University din Philadelphia a declarat: „Asumarea riscurilor în timpul adolescenţei este normală, condiţionată biologic şi de neevitat. Nu putem face nimic în privinţa asta. Asta ţine de dezvoltare şi are origini evolutive.”

„Mai mult de 90% dintre adolescenţi au avut parte în şcoli de educaţie sexuală şi au fost informaţi despre riscurile consumului de droguri şi ale şofatului imprudent. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre ei au relaţii sexuale întâmplătoare, consumă foarte mult alcool şi conduc într-un mod foarte imprudent”, a adăugat el.

De asemenea, Steinberg a sugerat faptul că societatea ar trebui să găsească soluţii practice pentru a contracara comportamentul adolescenţilor, crescând preţurile ţigărilor, limitând accesul la alcool şi uşurând accesul la produsele contraceptive.

Un alt studiu condus de psihologul Jason Chein, care a măsurat activitatea cerebrală a adolescenţilor, a arătat că aceştia sunt predispuşi să-şi asume riscuri în grup. Într-un joc experimental, adolescenţii care erau singuri s-au comportat într-un mod similar cu cel al adulţilor, însă au fost mult mai dispuşi să-şi asume riscuri în momentul în care prietenii lor îi priveau.

De asemenea, conform unui alt studiu recent, comportamentul dificil din timpul adolescenţei este un mecanism de supravieţuire. Profesorul B.J.Casey, neurolog la şcoala de ştiinţe medicale din New York, a studiat imageria cerebrală. „Ne-am obişnuit să privim adolescenţa ca pe o mare problemă. Dar cu cât o studiem mai mult, cu atât ni se pare o perioadă mai funcţională şi mai adaptativă. Îna dolescenţă pui în practică exact acele aspecte de care ai nevoie.”

Mai multe studii din anii ’70 ale Institutului Naţional de Sănătate din SUA au descoperit faptul că se petrec schimbări masive în creierul uman începând cu vârsta de 12-13 ani şi până spre 20 de ani.

Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

David Popovici, mesaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale! „Votați inteligent pentru viitorul nostru”

Campionul olimpic David Popovici a transmis un îndemn clar românilor în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului ca mijloc de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă