Guvernul austriac şi-a exprimat deschis opoziţia faţă de un proiect al Ministerului ceh al Industriilor de a spori semnificativ capacităţile de producţie a energiei nucleare, dezvăluit sâmbătă de presa de la Praga, relatează AFP, citat de Mediafax.
„La şase luni după catastrofa îngrozitoare de la Fukushima, vecinii noştri n-au învăţat nimic”, deşi „deviza ar trebui să fie renunţarea la energia atomică şi orientarea către energii regenerabile”, a afirmat ministrul austriac al Mediului, democrat-creştinul Nikolaus Berlakovich.
Şi vicecancelarul şi ministrul de Externe democrat-creştin Michael Spindelegger ceruse Cehiei „să regândească planurile într-un cadru european”, anunţând că Austria „va folosi toate mijloacele politice şi juridice pentru a se opune planurilor nucleare ale Cehiei”.
Potrivit unui raport al Ministerului ceh al Industriilor, autorităţile de la Praga au în vedere o creştere a capacităţii de producţie nucleară de la 3,78 GW la 18,69 GW. Planul prevede ca, până în 2060, ponderea energiei nucleare produse în Cehia să ajungă la 80 la sută, ceea ce necesită construirea, în următorii ani, a 10 – 15 noi centrale nucleare, potrivit experţilor austrieci.
Cehia a decis deja extinderea centralei nucleare de la Temelin, construită între 1987 şi 2000 şi situată în apropierea graniţei cu Austria.
Austria, care a renunţat la energia atomică la sfârşitul anilor ’70, promovează o politică antinucleară strictă şi denunţă cu regularitate utilizarea centralelor învechite aflate pe teritoriul statelor vecine.
În afara celor doi miniştri, întreaga clasă politică austriacă a criticat dur proiectul ceh, iar organizaţia Greenpeace a apreciat că „în spatele planurilor se află lobby-ul făcut de grupul nuclear CEZ”.