Două fetiţe din oraşul Cajvana au fost strivite de o stivă de scânduri în timp ce se jucau în curte. Ema Ureche, de 6 ani, a murit cu zile, fiindcă, susţin rudele, ambulanţa care a fost solicitată pentru a fi transportată la spital nu a ajuns la timp, iar directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Mihaela Abălaşei, a declarat că prin apelul de urgenţă, care este înregistrat, nu s-a solicitat ajutorul decât pentru o singură victimă şi că ambulanţa a ajuns în zonă în cel mai scurt timp omeneşte posibil u conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a declarat că ambulanţa care a intervenit din Solca a parcurs distanţa într-un interval de timp legal.
Sistemul sanitar în haos ucide, iar oamenii mor cu zile. O fetiţă, de 6 anişori a decedat, iar alta, de 12 ani, a fost internată la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava cu traumatism cranio cerebral, hematom şi fractură la gamba dreaptă, după ce o stivă cu scânduri s-a prăbuşit peste ele. Ceea ce este dureros este că fetiţa de 6 anişori ar fi putut fi salvată dacă ambulanţa care a fost solicitată prin 112 pentru intervenţie ar fi ajuns la faţa locului, iar cadrele medicale ar fi intervenit în timp util. Pe de altă parte, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava declară că apelul înregistrat la ora 19.52 solicita ambulanţă pentru o singură victimă şi că aceasta ar fi ajuns în timp util la destinaţie, dacă nu ar fi preluat fetiţa salvată, de pe drum, din maşina părinţilor. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a spus că fetiţa care a decedat avea leziuni deosebit de grave şi nu ar mai fi putut fi salvată nici dacă ar fi intervenit imediat un echipaj medical de urgenţă.
Eudochia Boca se afla internata la Spitalul Judetean Suceava, sub supravegherea medicilor
În loc să îşi ducă fiica la grădiniţă, părinţii Ileana şi Ion Ureche au început ieri pregătirile pentru înmormântare. Sfâşiaţi de durere, încă nu le venea să creadă că fiica lor, unul din cei 10 copii ai lor, a trecut la cele veşnice.
Tragedia s-a produs miercuri seară, în jurul orei 19.40, la locuinţa lui Ion Ureche din oraşul sucevean Cajvana. Cele două fetiţe, Ema Ureche, de 6 anişori şi Eudochia Boca, de 12 ani, elevă în clasa a VI, se jucau în curtea familiei Ureche, după ce prima dintre cele două făcuse curăţenie în ogradă. În joaca lor, fetiţele au atins stiva de scânduri proaspăt şlefuită de tatăl Emei, moment în care aceasta a luat-o la vale şi s-a prăbuşit peste amândouă. Micuţele au fost prinse sub bucăţile de lemn însă cea mai puternic sub scânduri a fost prinsă Ema. Ileana Ureche, mama acesteia din urmă, a auzit plânsete şi strigăte de ajutor, iar când a ieşit în curte nici nu-i venea să creadă ce avea să vadă în faţa ochilor. Femeia declară că a scos fetiţa dintre scânduri şi a solicitat trimiterea unei ambulanţe la faţa locului pentru tarnsportul celor două micuţe la spital. În ajutor au sărit şi vecinii care văzând că timpul se scurge, iar ambulanţa nu mai vine, au urcat fetiţele în două maşini pentru a fi transportate la spital.
Pe drum, autoturismul cu care a fost transportată Eudochia Boca de la Cajvana spre Rădăuţi s-a intersectat cu o ambulanţă trimisă din Solca, care a preluat-o pe aceasta. În schimb, pentru Ema intervenţia cadrelor medicale a fost deja târzie, ea a decedat la scurt timp pe patul de spital din Rădăuţi, unde a fost adusă cu maşina unor vecini.
Gospodaria din Cajvana în care s-a petrecut nenorocirea de miercuri seara
Serviciul Judeţean de Ambulanţă susţine că părinţii fetiţelor au solicitat intervenţia pentru o singură victimă
Părinţii micuţei de şase anişori acuză conducerea Ministerului Sănătăţii care prin programul de reformă au desfiinţat Staţia de Salvare din oraşul Solca, aflată la 5 km de oraşul Cajvana, iar deplasarea unei ambulanţe de la Rădăuţi pentru intervenţie este mult mai greoaie, cu atât mai mult cu cât şi numărul ambulanţelor este redus. Pe de altă parte, însă, directorul medical al SJA, dr. Mihaela Abălaşei, a explicat că ambulanţa a fost trimisă de la cea mai apropiată staţie, nou înfiinţată în Solca, după închiderea spitalului. De asemenea, aceasta a lămurit că prin apelul de urgenţă la 112, care este înregistrat la ora 19.52, a fost solicitată intervenţia pentru o singură victimă. „Nouă ni s-a solicitat ambulanţa pentru o singură victimă, ni s-a spus că este vorba despre o fetiţă strivită de lemne. Nu ni s-a spus ce vârstă are victima, deci nu ştim la care dintre cele două fetiţe s-a făcut referire, dar noi am dirijat din cea mai apropiată substaţie o singură ambulanţă. Aceasta a preluat fetiţa în vârstă de 12 ani de pe drum, la ora 20.07, deci după un sfert de oră, din localitatea Arbore, pentru că părinţii nu au mai avut răbdare să aştepte ambulanţa şi au mobilizat-o, deşi nu este indicat să mobilizezi o persoană rănită. Am parcurs distanţa în cel mai scurt timp omeneşte posibil”, a spus directorul medical al Serviciului de Ambulanţă.
Mama, însă, nu poate înţelege de ce nu a sosit o autosanitară şi pentru a o salva pe fetiţa ei. „Era prinţesa noastră. Făcuse curat şi se juca în curte. Parcă ceva mă trimitea să o strig la masă, dar am ezitat să o chem. Şi nenorocirea s-a întâmplat într-o fracţiune de secundă. Era cea mai iubită de mine din cei 10 copii pe care îi cresc cu atâta dragoste şi grijă. Nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat. De ce nu au ajuns la faţa locului cei de la ambulanţă? Intervenau în timp util, până la Rădăuţi cu ce să intervenim noi?”, spune printre lacrimi, Ileana Ureche, mama fetiţei decedate.
De cealaltă parte, tatăl micuţei, Ion Ureche, susţine că ar trebui luaţi la întrebări cei care distrug sistemul sanitar . „Lăsaţi-ne cu necazul nostru…. Întrebaţi-i pe cei de la ambulanţă de ce nu au venit la timp…” spunea cu durere în suflet bărbatul.
Legea spune că acordarea primului ajutor calificat este organizată astfel încât timpul maxim de sosire la locul intervenţiei de la apelul de urgenţă să nu depăşească opt minute, pentru zonele urbane la cel puţin 90% dintre cazuri, şi 12 minute pentru zonele rurale, la cel puţin 75% dintre cazurile de urgenţă. „Legea le permite o marjă de eroare. Ambulanţa dirijată din Solca a ajuns la timp, chiar dacă au preluat victima din Arbore. Părinţii s-au speriat foarte tare şi nu au mai avut răbdare să aştepte, motiv pentru care au mobilizat victima. Cealaltă fetiţă a fost transportată cu maşina personală la spitalul din Rădăuţi. A fost o întreagă ameţeală”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu. Directorul aceleiaşi instituţii, dr. Ludovic Abiţei, a declarat şi el că ambulanţa a ajuns să preia victima într-un termen relativ util şi normal. „Ambulanţa a venit de la Solca, nu de la Rădăuţi, a ajuns în 15 minute, bineînţeles, acest lucru depinde de mai mulţi factori, depinde de drum, de poduri, de cei care încurcă traseul, de căruţe. Oricum, din întreaga reformă sanitară care s-a făcut în România, cel mai bine funcţionează sistemul de apelare de urgenţă 112, aproape ireproşabil”, a explicat directorul DSP. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al instituţiilor implicate, nu a fost vreo problemă legată de durata prea lungă de intervenţie. Singura nelămurire ţine de faptul că nu a fost solicitat ajutorul pentru ambele fetiţe rănite, motiv pentru care nu a fost trimisă decât o ambulanţă, care s-a intersectat pe drum cu una dintre maşini, probabil, prin şansă.
Şi directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, şi directorul DSP au adăugat că a fost vorba despre un caz de accidentare foarte grav şi că micuţa nu ar fi avut şanse de supravieţuire nici dacă era preluată imediat de echipajul de prim ajutor. „Din câte am înţeles, fetiţa grav rănită a fost transportată mai întâi cu maşina la dispensarul din localitate, care era închis, şi abia apoi la Spitalul Municipal Rădăuţi. Părinţii au fost cei care au decis atunci ce să facă cu copilul, dar chiar dacă era dispensarul deschis, nu ar fi putut să îl salveze”, a spus dr. Abălaşei. Nici dr. Abiţei nu consideră că dacă ar fi fost dispensarul deschis, sau un centru de permanenţă în localitate, fetiţa ar fi putut fi salvată, din cauza stării foarte grave în care se afla. „Copilul a fost pur şi simplu strivit de lemne, indiferent de medicul care ar fi intervenit, s-ar fi putut cel mult prelungi viaţa ei cu jumătate de oră”, a completat acesta. Cazul este cu atât mai dificil cu cât, dată fiind gravitatea traumei, numai un medic urgentist specializat ar fi avut cele mai bune mijloace de intervenţie, iar un medic de familie din dispensar, sau un medic specialist nu ar fi putut face mare lucru.
În Cajvana de câteva luni de zile se încearcă convingerea medicilor de familie pentru a se asocia, astfel încât să poată fi deschis un centru de permanenţă. Legislaţia a fost modificată în vară, iar medicii nu mai sunt obligaţi să facă gărzi în centre de permanenţă. Din această cauză, convingerea lor s-a dovedit aproape imposibilă până la momentul actual. „În Cajvana ne dorim şi noi un centru, îşi doreşte şi primăria, dar medicii nu vor, cu toate că salariul se ridică la nivelul salariului unui medic specialist din spital. Singura concluzie la care pot ajunge este că au suficienţi bani şi că nu le mai trebuie, dacă refuză oportunitatea asta de câştig suplimentar. Dar atunci să nu se mai plângă că sunt prost plătiţi. Noi suntem legaţi de mâini şi de picioare şi aşteptăm voinţa lor liber exprimată. Ei refuză, iar în situaţii de genul acesta ar trebui să dea socoteală”, şi-a exprimat nemulţumirea directorul DSP.
Fetiţa care a scăpat a fost internată în Spitalul Judeţean cu o fractură deschisă la gambă şi lovituri pe faţă
Cea de-a doua fetiţă, victimă a accidentului, care a fost preluată de ambulanţă, se află internată la Spitalul Judeţean Suceava, sub supravegherea medicilor. Medicul urgentist Tiberiu Brădăţan a declarat că aceasta s-a prezentat cu o fractură deschisă de gambă şi cu un traumatism cranio-facial minor, care a fost suturat. Micuţei i s-au acordat îngrijiri medicale, iar piciorul drept i-a fost pus în ghip. „La momentul actual aceasta se află internată în secţia de Chirurgie Infantilă, şi este stabilă şi conştientă. De altfel, fetiţa s-a prezentat într-o stare destul de bună la spital, iar părinţii erau bucuroşi că a scăpat”, a spus dr. Brădăţan.
Eudochia Boca, în vârstă de 70 de ani, susţine că miercuri seară, nepoţica ei venise de la şcoală şi a mers în vizită la vecina lor, aşa cum obişnuia şi în alte zile. „Fetiţele s-au jucat după ce spărseseră nuci, iar Ema măturase în curte. Am auzit un alt băiat din vecini care le-a văzut când s-a răsturnat stiva de scânduri. Am venit să vedem ce s-a întâmplat şi am văzut nenorocirea”, ne-a spus bătrâna.
Tatăl micuţei de şase anişori se ocupa cu şlefuitul scândurilor, iar acestea erau aşezate, potrivit membrilor familiei, una peste alta. Se pare însă că scândurile erau lunecoase, iar în momentul când fetiţele le-au atins, au luat-o la vale.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, cele două fetiţe se jucau în apropierea unei stive de scânduri, iar din cauza faptului că acestea nu au fost aşezate corespunzător, la trecerea minorelor pe lângă acestea, scândurile au căzut peste ele, provocându-le leziuni. „Minorele au fost transportate la Spitalul municipal Rădăuţi, unde a survenit decesul minorei Ema Ureche, iar Eudochia Boca, după ce i-au fost acordate primele îngrijiri medicale de specialitate, a fost transportată cu un echipaj al ambulanţei la Spitalul Judeţean Sf. Ioan Cel Nou Suceava, unde a fost internată cu diagnosticul „traumatism cranio cerebral, hematom zigomatic, fractură deschisă 1/3 inferioară gambă dreaptă”, susţin poliţiştii suceveni.
Imediat după accident, Poliţia oraşului Suceava a deschis o anchetă în ce priveşte tragedia, fiind întocmit dosar pentru autoaccidentare şi moarte suspectă, urmând a fi elucidate împrejurările în care s-a petrecut evenimentul.