29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialOprescu: Lucrările din Centrul Istoric al Capitalei vor fi încheiate până la...

Oprescu: Lucrările din Centrul Istoric al Capitalei vor fi încheiate până la 15 octombrie

Lucrările la Centrul Istoric al Capitalei vor fi încheiate până la 15 octombrie, însă zona este pregătită pentru evenimentele din cadrul Zilelor Bucureştiului, programate vineri, sâmbătă şi duminică, a declarat, joi, primarul general Sorin Oprescu, informează NewsIn.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în prezent mai sunt de finalizat câteva străzi şi Piaţa Sf. Anton.

Suma estimată pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei în 2011 este de 21,3 milioane lei fără TVA, după ce, anul trecut, s-au cheltuit 6,3 milioane lei, au informat, la începutul anului, reprezentanţii municipalităţii bucureştene.

În 2010, înainte de Crăciun, au fost finalizate lucrările la străzile Lipscani, Zarafi şi Smârdan.

Reabilitarea Centrului Istoric a fost gândită şi promovată de municipalitate ca parte a unui proiect de ansamblu, în trei faze, zona pilot A fiind prima reabilitată.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat în noiembrie 2003, când a fost semnat acordul de împrumut între Primăria Capitalei şi BERD pentru un program multisector care avea trei componente.

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică în mai 2006, iar contractul de proiectare şi execuţie a fost adjudecat prin licitaţie publică internaţională firmei Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania.

Contractul a fost semnat la 7 septembrie 2006, a avut o valoare de 24,75 milioane euro şi o durată iniţială de execuţie 18 luni. Finanţarea a fost asigurată după cum urmează: BERD – 7,3 milioane euro, Guvernul Olandei – 1.8 milioane euro, restul sumei fiind asigurat de primărie.

În ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat un buget suplimentar pentru proiect de 9,7 milioane euro.

La 24 noiembrie 2008, lucrările au fost sistate de antreprenorul spaniol, din pricina unor neînţelegeri cu primăria şi a modalităţilor de plată. La rândul lor, edilii au reclamat proiecte şi lucrări de o calitate sub standardul impus, slaba organizare şi lipsa personalului calificat.

S-a încercat reluarea lucrărilor în august 2009, încercare eşuată însă, iar în octombrie 2009, dupa îndelungi negocieri, primăria a emis notificarea de reziliere a contractului cu Sedesa Obras y Servicios S.A.

Lucrările au continuat apoi cu un grup de firme româneşti, în frunte cu Apolodor.

Cele mai citite

Adevărul ascuns sub praful poluării

București este a treia cea mai poluată Capitală din UE, conform Agenției Europene de Mediu. Un raport, coordonat de Deutsche Umwelthilfe acuză România și...

Marcel Ciolacu: Nu poți face schimb ieftin de mingi cu mine. E jenant să fiu criticat de președinte

Premierul a reamintit că președintele are atribuții în Consiliul European, unde putea să ajute la negocieri pentru portofoliul de comisar european Marcel Ciolacu și-a cerut...

Românii și investițiile: Creștere de 25,6% a activelor fondurilor deschise locale în primele opt luni ale anului 2024

Activele nete ale celor 95 de fonduri deschise locale au crescut cu 1% în august și cu 25,6% de la începutul anului, ajungând la...
Ultima oră
Pe aceeași temă