17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialScăderea testosteronului îi ajută pe bărbaţi să fie părinţi buni

Scăderea testosteronului îi ajută pe bărbaţi să fie părinţi buni

Cercetătorii americani au descoperit că bărbaţii care au devenit tătici au un nivel mai scăzut de testosteron decât cei care nu au copii, informează Daily Mail.

Testosternoul este principalul combustibil al performanţelor sexuale masculine, sursa agresivităţii şi a forţei bărbaţilor. Nivelul de testosteron este mult mai ridicat la tinerii care nu au copii. Aceşt factor îi ajută pe bărbaţii să îşi găsească o parteneră, însă nu este un factor bun atunci când vine vorba de creşterea unui copil.

Un studiul a încercat să răspundă la această întrebare, urmărind un grup de 624 de bărbaţi din Filipine, cu vârste cuprinse între 21 şi 26 de ani, timp de cinci ani. La începutul studiului, bărbaţii nu aveau copii, aşa că cercetătorii au putut observa cum nivelul de testosteron a scăzut în momentul în care subiecţii au devenit părinţi.

„Studiul nostru arată că taţii sunt programaţi biologic să ajute la creşterea copiilor”, a declarat Christopher Kuzawa, de la Universitatea din Northwestern din Illinois.

Barbaţii care au devenit tătici în timpul studiului au avut o medie de scădere a nivelului de testosteron cuprinsă între 26 şi 34 de procente. La cei care nu au avut copii s-a observat o scădere a nivelului de testosteron cu doar 12 procente. 

“Bărbaţii care aveau un nivel ridicat de testosteron aveau mai multe şanse de a fi părinţi, însă atunci când deveneau tătici, nivelul scădea. Faptul de a fi părinte şi eforturile făcute pentru creşterea unui copil necesită o implicare emoţională şi psihologică. Studiul nostru arată că bărbaţii se pot schimba radical pentru a îndeplini aceste cerinţe”, a explicat Lee Gettler de la Universitatea din Northwestern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă