2.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăGDPR60% din bolnavii de demenţă nu sunt diagnosticaţi de doctori

60% din bolnavii de demenţă nu sunt diagnosticaţi de doctori

Doctorii eşuzează în a diagnostica demenţa în 60% din cazuri, relatează Daily Mail.

Sute de mii de bătrâni care suferă de demenţă nu sunt niciodată diagnosticaţi şi se confruntă cu boala fără să primească tratamentul necesar şi îngrijiri medicale.

Mulţi medici de familie nu le spun pacienţilor că suferă de demenţă deoarece privesc boala ca pe o consecinţă a vârstei înaintate şi consideră că nu se poate face nimic.

Societatea Alzheimer estimează că 766.000 de oameni suferă de demenţă în Marea Britanie. Însă doar 311.000 au fost diagnosticaţi cu această boală, ceea ce înseamnă că 455.000 suferă alături de familiile lor care nu le pot oferi ajutorul necesar.

Deşi demenţa nu poate fi vindecată, există anumite tratamente care elimină efectele unor simptome precum confuzia, instabilitatea emoţională şi depresia. Diagnosticul timpuriu şi tratamentul adecvat ar duce la creşterea calităţii vieţii a pacienţilor şi la amânarea momentului în care aceştia ar trebui să se mute în centrele de îngrijire.

Andrew Katteringham de la Societatea Alzheimer a declarat: „Există medici de familie care nu sunt încurajaţi să ofere un diagnostic. Unii nu sunt îndeajuns de încrezători, iar alţii asociază demenţa cu vârsta înaintată. Ei consideră că nu se mai poate face nimic şi nu are rost să îngrijorezi pe cineva. Diagnosticul timpuriu este esenţial pentru a avea acces la medicamente şi pentru ca pacienţii şi familiile lor să se poată descurca în noua situaţie.”

Dacă diagnosticul ar fi fost oferit în timp util, sistemul de sănătate din Marea Britanie ar fi putut economisi 3 miliarde de lire până în prezent, iar un pacient ar fi putut economisi în medie peste 6000 de lire.

Rapoartele Asociaţiei Internaţionale pentru Alzheimer au arătat că 27 de milioane de persoane la nivel mondial care suferă de demenţă nu au fost diagnosticate niciodată cu această boală, iar anual sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. Până în 2020, numărul persoanelor cu demenţă va creşte la 42,3 milioane, îar în 2040 va ajunge la 81,1 milioane, conform celor declarate în februarie la Conferinţa Naţională de Alzheimer de la Bucureşti.

În România există aproximativ 200.000 de persoane care suferă de demenţă, dintre care sunt diagnosticate doar 10-15%, comparativ cu 50-60% în alte ţări.

Cele mai citite

Marea Britanie a făcut primul pas pentru eliminarea definitivă a fumatului

Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit marţi o primă etapă în parlament, unde a fost adoptată...

Marea Britanie a făcut primul pas pentru eliminarea definitivă a fumatului

Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit marţi o primă etapă în parlament, unde a fost adoptată...

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă