Astronomii au descoperit o planetă în afara sistemului nostru solar care se află la o distanţă optimă de propriul său soare pentru ca viaţa să poată exista, relatează The Guardian.
Astronomii europeni au anunţat că au descoperit 50 de planete în afara sistemului nostru solar. Dintre toate planetele, una se află în zona locuibilă, o zonă care nu este nici prea rece, dar nici prea caldă pentru ca apa lichidă, esenţială pentru un mediu de viaţă similar cu cel de pe Terra, să poată exista. Însă cercetătorii au afirmat că organismele care ar locui pe o asemenea planetă ar trebui să se adapteze la un mediu de viaţă similar cu cel dintr-o saună fierbine.
Ultima descoperire a unei planete într-o astfel de zonă datează din 2007. Pentru a susţine viaţa, noua planetă nu are nevoie doar de apă, ci trebuie să fie solidă ca Pământul, şi nu compusă în principal din gaze ca Jupiter.
Noua planetă descoperită de către cercetători se numeşte HD85512b. Masa planetei este de 3,6 ori mai mare decât cea a Pământului. Cu toate acestea, aceasta este una dintre cele mai mici planete descoperite în afara sistemului nostru solar. Conform cercetărilor, temperatura estimată este cuprinsă între 30 şi 50 de grade Celsius, iar atmosfera este foarte umedă.
„Este o atmosferă teribil de înăbuşitoare. Gândeşte-te la cea mai caniculară zi pe care ai trăit-o”, a spus Lisa Kaltenegger, astronom la Institutul Max Planck din Germania. „Nu am spus că poate fi locuită de mine sau de tine”.
Însă alte tipuri de viaţă, probabil mai puţin elaborate, ar putea să trăiască acolo. Probabil că ar avea o statură mai mică şi ar trăi mai aproape de pământ, deoarece gravitaţia de acolo este de 1,4 ori mai mare decât cea de pe Terra.
Conform cercetătoarei, cel puţin 60% din suprafaţa planetei ar trebui să fie acoperită de nori pentru ca viaţa să poată exista. Pământul este acoperit de nori în proporţie de 50%.
HD85512b gravitează în jurul unei stele care se află în constelaţia Vela, la o distanţă de 35 de ani lumină de Terra. Un an lumină este similar cu 5,8 trilioane de mile. Un an pe planetă are doar 60 de zile. Soarele planetei este cu aproximativ 1000 de grade Celsius mai rece decât Soarele nostru.
Noile planete au fost descoperite de către Observatorul Sudic European cu ajutorul unui instrument instalat în Chile şi specializat în descoperirea planetelor. Noile descoperiri dublează numărul planetelor care sunt mai aproape de masa Terrei decât cele cu dimensiuni apropiate de cele ale planetei Jupiter.
Noua planetă a fost observată de mai mult de o mie de ori în timpul a 200 de nopţi, ceea ce creşte încrederea cercetătorilor în descoperirile făcute.
În plus faţă de descoperirile europene, un telescop al NASA a identificat mai mult de 50 de planete propice existenţei unor forme de viaţă, însă acestea necesită cercetări suplimentare.
Planetele care se află într-o zonă locuibilă poartă denumirea de „planete Goldilocks”. Denumirea provine de la povestea „Goldiglocks şi cei trei urşi”, în care o fetiţă alege alege mereu obiectul potrivit dintr-o serie de trei obiecte, ignorându-le pe cele prea mari sau prea mici, prea reci sau prea calde. Însă nu toate planetele Goldilocks pot fi propice pentru existenţa vieţii, unele dintre ele fiind formate dintr-o concentrare uriaşă de gaze.
Ideea de „zonă locuibilă” este folosită şi pentru selecţia planetelor-ţintă pentru transmiterea unor mesaje radio „interstelare”. Astfel de acţiuni fac parte din proiectele METI (Mesajele pentru inteligenţa Extraterestră). De exemplu, a fost transmis un mesaj radio către steaua Gliese 581, deoarece aceasta are propriul sistem planetar, iar una dintre planete se află în zona locuibilă.