19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialUE va negocia în numele ţărilor membre un tratat cu Azerbaidjan şi...

UE va negocia în numele ţărilor membre un tratat cu Azerbaidjan şi Turkmenistan în domeniul gazelor

Uniunea Europeană a decis luni să negocieze un tratat cu Azerbaidjan şi Turkmenistan pentru construcţia unui sistem transcaspic de conducte pentru transportul gazelor naturale, fiind pentru prima oară când UE va susţine un proiect de infrastructură printr-un astfel de tratat, informează Mediafax.

UE „a adoptat astăzi (luni n.r.) un mandat pentru negocierea unui tratat angajant între Uniune, Azerbaidjan şi Turkmenistan pentru construcţia unui sistem de conducte transcaspic”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Este pentru prima oară când UE propune un tratat pentru susţinerea unui proiect de infrastructură.

Tratatul va fi încheiat de UE în urma deciziei tuturor celor 27 de state membre ca CE să conducă negocierile în numele lor.

Decizia este consecinţa directă a unei vizite a preşedintelui CE Jose-Manuel Barroso şi a comisarului pentru Energie Gunther Oettinger la Baku şi Ashgabat, în ianuarie 2011, şi a întâlnirilor lor cu preşedinţii Aliyev (Azerbaidjan) şi Berdimuhamedov (Turkmenistan).

Constituie totodată un moment de referinţă în realizarea coridorului sudic şi este prima decizie operaţională în cadrul strategiei externe coordonate şi unitare a UE în domeniul energiei.

„Europa vorbeşte acum pe o singură voce. Conducta transcaspică este un proiect major în coridorul sudic, pentru atragerea de noi surse de gaze pentru Europa. Avem intenţia să realizăm acest lucru cât mai curând posibil”, a declarat Oettinger.

Acordul privind conducta transcaspică va pune bazele construcţiei unui gazoduct submarin între Turkmenistan şi Azerbaidjan. Această conductă va fi conectată cu infrastructura care va transporta gaze din Asia Centrală către UE.

Discuţiile UE cu Azerbaidjan şi Turkmenistan se vor concentra pe un tratat care să stabilească angajamentele legale între cele trei părţi.

Tratatul va mai stabili acordurile bilaterale necesare statelor Turkmenistan şi Azerbaidjan pentru construirea şi operarea conductei transcaspice, precum şi cadrul legal pentru aprovizionarea cu gaze din Turkmenistan, inclusiv recunoaşterea acordurilor comerciale.

Azerbaidjan şi Turkmenistan şi-au exprimat disponibilitatea de a furniza un volum substanţial de gaze Europei. Uniunea Europeană este pregătită să sprijine politic şi legal livrările de gaze, se arată în comunicatul CE.

Coridorul sudic are rolul să aprovizioneze cu gaze Europa direct din bazinul caspic şi Orientul Mijlociu şi de a creşte astfel securitatea aprovizionării prin diversificarea furnizorilor şi a rutelor de transport.

În ultimele luni, UE s-a angajat într-un dialog regulat cu Azerbaidjan şi Turkmenistan, care se numără printre principalii posibili furnizori de gaze ai conductelor Nabucco, ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) şi TAP (Trans-Adriatic Pipeline).

În ianuarie 2011, preşedinte Barroso a semnat o declaraţie comună cu preşedintele Aliyev, care sprijină alocarea de resurse de gaze disponibile în Azerbaidjan.

Cele mai citite

Comerțul suferă un recul: cifra de afaceri scade, pe fondul încetinirii consumului

Datele INS arată că evoluția generală a afacerilor din comerț a fost influențată pe mai multe segmente Datele Institutului Național de Statistică, publicate joi, arată...

Ursul nu e Ursula

Domnul Stoican, primarul comunei Arefu, este exasperat de asaltul urșilor. Și pe bună dreptate, nu numai Arefu devenind bulevardul urșilor, ci foarte multe...

ANAF a lansat o broșură explicativă pentru utilizarea sistemului electronic RO e-TVA

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent o broșură informativă menită să clarifice funcționarea sistemului electronic RO e-TVA și să ofere îndrumări...
Ultima oră
Pe aceeași temă