27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialŞcolile din Sud-Est, pericol public

Şcolile din Sud-Est, pericol public

Sute de şcoli din Constanţa şi Galaţi îşi primesc luni elevii în spaţii insalubre. Numai 392 de unităţi de învăţământ din totalul celor 505 existente pe raza judeţului Constanţa au primit autorizaţii sanitare de funcţionare din partea inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ).

După controalele efectuate în teren, 26 de şcoli din mediul urban îşi vor desfăşura activitatea fără autorizaţie, iar în mediul rural doar 85 de unităţi. În mare parte este vorba despre condiţiile precare descoperite la faţa locului de către reprezentanţii DSPJ. În multe şcoli din mediul rural pereţii sunt deterioraţi, grupurile sanitare murdare, tavanele scorojite. În plus, în unele locaţii s-a descoperit că nu există corpuri de iluminat sau centrale termice în clase.

Majoritatea unităţilor neautorizate reprezintă grădiniţele, care îşi desfăşoară activitatea în două schimburi. La sate, neregulile din teritoriu, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, fac referire la faptul că unele unităţi nu au apă potabilă, aşa cum este cazul şcolilor de la Ciocârlia şi Izvoru, unde nu există reţea distribuţie de apă potabilă, dar şi al grădiniţei din satul Conacu, unde nu există sursă de apă deloc. Totuşi, situaţia este mai bună comparativ cu anul şcolar 2010-2011, când numărul unităţilor neautorizate a depăşit cifra de 130.

Artificiu birocratic la Galaţi

În 160 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Galaţi anul şcolar va începe fără ca aceste unităţi şcolare să deţină autorizaţia emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Din cele 450 de unităţi şcolare, numai 290 deţin o astfel de autorizaţie. În mediul rural, au fost autorizate numai 180 din cele 300 de şcoli, iar în mediul urban 118 din 147. Cauza principală este că în special primarii din mediul rural rezumă igienizarea şcolilor la o mână de var.

Totuşi, anul şcolar va începe pe 12 septembrie şi în şcolile şi grădiniţele fără autorizaţie, în baza declaraţiilor pe propria răspundere ale directorilor acestora, că situaţia ar fi în regulă din punct de vedere igienico-sanitar. Artificiul birocratic nu va rezolva situaţii complicate, precum cea a grădiniţei din satul Călmăţui, unde apa conţine nitriţi. Varianta declaraţiilor pe propria răspundere ale directorilor este respinsă de directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea, pentru că cei 20 de angajaţi ai inspecţiei nu pot controla toate şcolile neautorizate: „Nu dispunem de echipe de control ca să cercetăm veridicitatea celor spuse de directori. Ne străduim să verificăm cât mai multe unităţi de învăţământ”.

Situaţia este mai complicată la cele 120 de unităţi şcolare neautorizate din mediul rural, unde sunt probleme în special la grupurile sanitare. Procentul de 35% de unităţi de învăţământ ¬fără autorizaţie indică o revenire la situaţia din 2006-2007, când 30% din şcoli nu aveau autorizaţie, dar şi o îmbunătăţire faţă de 2008-2009, când ponderea era de 50%.

Record: 70.000 euro pe un closet

Reabilitarea sanitară este şi o afacere bună pentru clientela politică. Acum trei-patru ani, la şcolile din satele Vizureşti şi Tecucel, din comuna Buciumeni, au fost construite două closete de 38.000, respectiv 48.000 de euro, în total 86.000 de euro, care nici măcar nu erau racordate la apa curentă şi canalizare.

Lucrările au fost realizate de firma Building Style SRL, a fostului deputat PDL Constantin Petrea.

Interesant este că, deşi s-au cheltuit 86.000 de euro, şcolile din Vizureşti şi Tecucel au rămas tot fără autorizaţie după inaugurarea celor două closete. Recordul este deţinut de o firmă din clientela PSD, Pro Inv Euro SRL, care a construit la şcoala din satul Siviţa, comuna Tuluceşti, un closet de 71.428 euro.

Cele mai citite

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă