3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialCele mai sângeroase 10 atacturi teroriste din ultimii 10 ani

Cele mai sângeroase 10 atacturi teroriste din ultimii 10 ani

Se împlinesc 10 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 care au marcat începutul unui deceniu plin de atentate peste tot în lume. Romanialibera.ro îţi prezintă cele mai sângeroase şi mediatizate atentate care au avut loc în ultimii 10 ani.

Atentatele din Bali de la 12 octombrie 2002 sunt considerate ca fiind cel mai mare atac terorist din istoria Indoneziei. În urma atacurilor au fost ucise 202 persoane şi alte 240 au fost rănite. Atentatul a fost pus la punct de un grup de islamişti fundamentalişti, Jemaah Islamiyah. Atacul a fost îndreptat împotriva cetăţenilor australieni – 88 de persoane aveau cetăţenia australiană – şi este condsiderat de autorităţile de la Canbera „11 septembrie al Australiei”. 

La 23 octombrie 2002, un grup de terorişti ceceni au luat ca ostatici aproape 1000 de spectatori de la Teatrul Dubrovka din Moscova. Incidentul s-a soldat în final cu 130 de morţi. Cei mai mulţi prizonieri şi-au pierdut viaţa în timpul atacului trupelor ruseşti care au intervenit în forţă şi au folosit un gaz anestezic extrem de puternic.

În dimineaţa zilei de 11 martie 2004, zece rucsacuri încărcate cu explozibil au fost detonate în patru trenuri din Madrid. Exploziile au avut loc în staţiile madrilene Atocha (3 bombe), El pozo del Tio Raimundo (2 bombe), Santa Eugenia (o bombă) şi în calea Tellez spre Atocha (4 bombe). 199 de persoane au fost ucise, iar 1467 au fost rănite. Au fost ucişi 41 de cetăţeni străini, dintre care 15 erau români.

La 1 septembrie 2004, un grup de terorişti ceceni înarmaţi au sechestat aproximativ 1200 de persoane, dintre care 777 erao copii, la o şcoală din oraşul Beslan din Osetia de Nord. După trei zile, forţele ruse au pătruns în clădire, iar focul a fost deschis de ambele părţi. Peste 300 de persoane au fost rănite (printre care 180 de copii), iar alte 700 de persoane au fost rănite. În 2004, în Rusia au avut loc alte trei atentate soldate cu peste 200 de morţi.

În dimineaţa zilei de 7 iulie 2005, o serie de atentate coordonate au zguduit Londra. Au fost detonate patru bombe, trei în metroul londonez şi a patra într-un autobuz cu etaj. 56 de persoane au fost ucise şi alte 700 au fost rănite.

Atentatul de la 23 iulie 2005 de la Sharm El-Sheik din Egipt a provocat moartea a 90 de persoane şi rănirea a peste 200. A fost cel mai violent atentat din istoria Egiptului.

Atentatele de la 11 iulie 2006 din Mumbai, India, au provocat moartea a 209 de persoane şi rănirea a peste 700. Atentatele au fost săvârşite asupra unor trenuri care circulau în zona periferică a oraşului.

Pe 14 august 2007, mai multe maşini capcană au fost detonate în oraşele Kahtania şi Jazeera lângă Mosul în Irak. 796 de persoane au fost ucise, iar 1562 au fost rănite. Atacul este al doilea ca magnitudine după atacul de la 11 septembrie 2001.

În Mumbay, India, peste 170 de persoane au fost ucise la 26 noiembrie 2008 în urma unor atentate concomitente în zece locuri diferite. Teroriştii islamişti au revendicat atacul şi au afirmat că au fost sprijiniţi de către serviciile secrete pakistaneze.

Atentatele din Norvegia de pe 22 iulie 2011 s-au soldat cu 93 de morţi. Autorul, Anders Behring Breivik în vârstă de 32 de ani, a detonat o bombă în Oslo, după care a atacat o tabără de vară pe insula Utoya organizată de Partidul laburist norvegian. Autorul este islamofob, extremist de dreapta şi oponent al multiculturalismului.

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă