17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăE adevărat că eolienele scumpesc kilowatt-ul?

E adevărat că eolienele scumpesc kilowatt-ul?

Preţul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creşte până la sfârşitul anului cu 2% şi cu încă 10% anul viitor ca rezultat al sprijinirii  investiţiilor în energie verde, prin utilizarea schemelor de certificate verzi.

Presedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, susţine că la sfârşitul anului, energia produsa din surse eoliene ar putea duce la o crestere cu 2% a pretului final al electricităţii, iar prognoza de majorare cu încă 10% în 2012 este una realistă.

„La sfârşitul anului, ANRE va stabili valoarea finală a cotei care provine din certificate verzi.  Inflenţa în preţ, la factură va fi 7-10 lei pe MWh, aproximativ o creştere de 2%. De asemenea, prognoza de 10% pentru 2012 este una realistă dacă avem în vedere că aproape se va dubla capacitatea de producţie eoliană. În plus, tot la sfârşitul anului vor fi aprobate modificările la legea referitoare la producerea energiei din surse regenerabile de energie, prin care se vor da producătorilor două certificate verzi în loc de unul pentru fiecare MWH eolian livrat”, ne-a declarat Ion Lungu.

Impactul puternic

Influenţa surselor regenerabile în preţul final al energiei  a crescut an de an. Astfel, în 2005 era de doi bani pe MWh,  în 2009 a ajuns la 1,21 lei pe MWh, iar în 2010 influenţa în preţ a ajuns la aproape 2,9 lei pe MWh.

Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.

Şeful departamentului de eficienţă energetică din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nogy Bege a declarat că preţul energie va creşte în 2012 cu 10% este urmarea punerii în funcţiune a tot mai multor centrale eoliene şi sprijinirea acestor investiţii prin schema de certificate verzi.

„Dacă legea care stabileşte schema de sprijin se va aplica în luna septembrie, impactul în factura finală va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru că ar putea fi puse în funcţiune 1.500-2.000 MW instalaţi în proiecte eoliene. Este o creştere importantă”, a afirmat Zoltan Bege.

Tehnologii scumpe

Certificatele verzi se tranzacţinează pe bursă. În timp ce producătorii primesc gratis astfel de certificate pentru fiecare MWh produs, poluatorii trebuie să le achiziţioneze contra cost, într-o anumită cotă.

Utilizarea surselor de energie regenerabilă este una din obligaţiile asumate de România, conform legislaţiei UE. În acest an, România ar fi trebuit să asigure cel puţin 10% din total producţie energie din surse eoliene, ţintă care nu a fost atinsă. Până în anul 2020, procentul ar trebui să ajungă la cel puţin 20%. În cazul în care România nu-şi respectă obligaţiile asumate, riscă plata unor penalităţi foarte mari care s-ar reflecta în final în factura de electricitate. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă