-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialOfensiva olandeză

Ofensiva olandeză

Investitorii din Ţara Lalelelor conduc companii care se dezvoltă în ciuda crizei economice.

Economia Clujului a atras o serie de companii olandeze, care au reuşit să se impună pe piaţa locală. Dinamica este atât de bună, încât Regatul Unit al Ţărilor de Jos a decis să îşi numească un consul onorific, Wouter Reijers, şi să sprijine înfiinţarea unui club olandez al oamenilor de afaceri. Iar relaţiile dintre comunitatea de afaceri română şi cea olandeză rămân la un nivel bun, chiar dacă una dintre cele mai importante firme olandeze, ING, a plecat din Cluj. Compania a deschis un centru care trebuia să ofere sprijin logistic filialelor sale din şapte ţări europene. Însă, în ciuda promisiunilor reprezentanţilor ING, compania a închis acest centru după doar câteva luni de funcţionare. Există, însă, alte companii olandeze care performează la Cluj.

Modelul Csi

În plină criză economică, reprezentanţii companiei clujene CSi, subsidiara din România a unei firme olandeze, au anunţat investiţii serioase. Este vorba de şase milioane de euro, pentru construirea unei noi hale de producţie, în zona industrială a Clujului, lângă platforma fostului Combinat de Utilaj Greu. Compania produce benzi rulante şi alte sisteme de transport. În prezent, CSi funcţionează într-o hală închiriată, iar investiţia pe care o realizează la Cluj arată că acest concern intenţionează să rămână pe termen lung în România. În prezent, benzile transportatoare realizate la Cluj sunt achiziţionate de mari jucători de pe piaţa mondială, cum ar fi Procter&Gamble, Unilever ori Pepsico. Realizările sunt cu atât mai impresionante, cu cât CSi România a realizat o investiţie de la zero, iar în prezent, fabrica din Cluj-Napoca a ajuns să aibă performanţe mai bune decât fabrica din Olanda. Iar tot din această cauză, managerul companiei clujene, Daniel Măluţan, priveşte cu relaxare planurile conducerii centrale a CSi de a deschide unităţi de producţie şi în China. Şi asta pentru că Daniel Măluţan este sigur de faptul că fabrica românească a concernului olandez va putea să concureze fără nici un fel de emoţii cu orice unitate de producţie, de oriunde. „Siguranţa locului de muncă este foarte importantă pentru noi. Şi în eventualitatea în care trebuie să ne despărţim, din motive variate, de vreun angajat, acesta este sprijinit până când îşi găseşte un nou loc de muncă. Tocmai de aceea, seriozitatea şi fidelitatea angajaţilor noştri sunt la cote mai mult decât mulţumitoare”, spune Daniel Măluţan. În acest an, de exemplu, muncitorii de la CSi România au instalat benzi transportatoare pentru fabricile giganţilor mondiali care se numără printre clienţii fabricii clujene în ţări precum Franţa, Belgia ori Marea Britanie.

În anul 2004, Daniel Măluţan este cel care a avut iniţiativa de a propune olandezilor de la CSi să deschidă o fabrică în România. Iar evoluţia CSi a urmat un traseu ascendent. „Practic, din anul 2008, la Cluj-Napoca, am început să depăşim nivelul tehnologic din Olanda. A fost adusă cea de-a doua maşină de debitare cu laser şi am început să investim mai mult în cabinete electrice”, spune Daniel Măluţan, artizanul acestei expansiuni. Ca o consecinţă normală, în anul 2009, conducerea CSi a început să transfere tot mai mult în România partea de inginerie presupusă de producerea benzilor transportatoare. „Am început cu doar trei ingineri, iar în prezent am ajuns la o echipă formată din 12 ingineri”, spune Daniel Măluţan. Mai mult, în anul 2010, CSi România a înregistrat o incredibilă creştere a cifrei de afaceri cu 30 la sută, adică a atins nouă milioane de euro. Pentru 2011, Daniel Măluţan se aşteaptă la o creştere identică a cifrei de afaceri.

ISDC se extinde

ISDC este una dintre cele mai dinamice companii din domeniul software. Preşedintele companiei olandeze, Eddy Vermeire, spune că ISDC ia în considerare o extindere în România şi că va rămâne aici, chiar dacă, pe termen lung, vor creşte costurile cu forţa de muncă. Deja, compania olandeză a depăşit 200 de angajaţi, chiar zilele tracute. În România, ISDC îşi are sediul central la Cluj. „Am început această afacere aici acum 12 ani iar principalul motiv, la acea dată, era lipsa de resurse în Olanda”, spune Eddy Vermeire. „Fondatorul companiei a început această investiţie acum 12 ani, iar de-a lungul anilor an descoperit aici nu doar profesionişi în IT, ci şi faptul că sunt buni. Aşa că acum suntem aici nu doar din cauza lipsei de resurse, ci şi datorită calităţii oamenilor”, mai spune CEO de la ISDC. „Cred că în România găsim cu adevărat foarte buni profesionişti în domeniul IT. Şi clienţii noştri pot să verifice acest lucru atunci când derulează proiecte cu specialiştii noştri. Cei mai mulţi dintre clienţii care lucrează cu noi sunt foarte entuziasmaţi. Aşadar, acesta este unul dintre lucrurile bune legate de România. Un alt lucru bun este faptul că România este parte a Uniunii Europene şi, cu toate acestea, şi-a pătrat propria monedă. Acest lucru ne permite să rămânem competitivi în ceea ce priveşte preţurile. O se vedeţi că, după ce veţi intra în zona euro, costul forţei de muncă se va mări”, spune Eddy Vermeire. 

Aşteaptă o creştere a afacerilor de 30 la sută

Pentru acest an, managerul ISDC este mai mult decât optimist. El se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri de circa o treime. „Economia începe să îşi revină în Europa Occidentală. Şi putem vedea acest lucru în legătură cu vânzările noastre. Ne aşteptăm, în această privinţă, la o creştere de circa 30 la sută”, a spus Eddy Vermeire.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă