12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportCum mediază Kelemen Hunor relaţia dintre putere şi opoziţie

Cum mediază Kelemen Hunor relaţia dintre putere şi opoziţie

Liderii UDMR flutură steagul alb pe terenul dintre putere şi opoziţie. După întâlnirea cerută de USL pe tema revizuirii Constituţiei, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a arătat că fără dialogul cu opoziţia nicio modificare a legii fundamentale nu este posibilă.

„Sunt câteva subiecte care necesită un dialog între putere şi opoziţie şi de aceea am şi acceptat o întâlnire cu PSD. Amendarea Constituţiei necesită o majoritate de două treimi şi arcul guvernamental nu deţine o astfel de majoritate, de aceea fără aportul opoziţiei nu se poate amenda Constituţia. Sunt convins că acest dialog trebuie dus mai departe”, a spus Kelemen la finalul întâlnirii de marţi cu liderii PSD.

„PDL nu vrea să discute cu opoziţia despre modificarea Constituţiei şi a legilor electorale. Nu am căzut în aceleaşi tendinţe autoritare şi dictatariale şi vom discuta pe fiecare punct în parte. De exemplu, pe păstrarea structurii bicamerale, pe atribuţiile preşedintelui faţă de Guvern, suntem de acord inclusiv pe introducerea articolului care să permită aplicarea deciziei CE privind confiscarea averilor ilicite”, a rezumat Victor Ponta, liderul social-democraţilor punctele comune pe care le are PSD cu UDMR.

Boc ştia despre întâlnirea UDMR – PSD

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a susţinut că şi PDL va discuta cu opoziţia pe tema revizuirii Constituţiei, deşi până acum democrat-liberalii au refuzat un astfel de dialog. De altfel, întâlnirea dintre UDMR şi PSD a stârnit deja iritare în rândul unor democrat-liberali.

„Fiecare se întâlneşte cu cine crede că merită”, a comentat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu decizia colegilor de guvernare de a răspunde invitaţiei PSD de a discuta pe tema legilor electorale. Reacţia PDL se explică prin faptul că UDMR şi partenerii săi de guvernare au mai multe divergenţe decât puncte comune pe tema legilor electorale şi a revizuirii Constituţiei.

În acelaşi timp, Kelemen a susţinut că întâlnirea dintre UDMR şi PSD nu pune în discuţie ieşirea de la guvernare. Mai mult, liderul UDMR a precizat că premierul Emil Boc ştia despre discuţiile cu opoziţia. „Am vorbit aseară cu premierul Emil Boc şi i-am spus că este o întâlnire firească şi nu are ca obiect participarea noastră la guvernare, ci doar probleme care pot face obiectul unor discuţii normale putere-opoziţie. (…) Relaţia între noi nu este de a cere explicaţii. Suntem parteneri şi avem încredere unul în celălalt. Eu vorbesc cu premierul de câteva ori pe zi, nu trebuie să îl contactez să îi spun că ne întâlnim cu PSD. Este o relaţie normală, constructivă ca între doi politicieni maturi”, a spus Kelemen.

De fapt, nu ieşirea de la guvernare pare să fie miza întâlnirii dintre UDMR şi liderii opoziţiei, ci o posibilă „alianţă” după 2012. Semnalul l-a dat inclusiv Victor Ponta. „La Constituţie suntem de acord şi vom lucra împreună, USL cu grupul minorităţilor şi UDMR, pentru a face modificările necesare, a le discuta la modul foarte serios, să dăm practic următorului Parlament un mandat public de a modifica Constituţia României, în cursul anului 2013, şi probabil în 2014 să avem referendumul pentru aprobarea modificărilor constituţionale”, a spus liderul PSD.

La întâlnirea de marţi cu PSD, UDMR a fost reprezentat, pe lângă Kelemen Hunor, de Mate Andras, Marko Bela, Borbely Laszlo şi Fekete Szabo.

Alături de Victor Ponta, din partea PSD au fost prezenţi la discuţii Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu şi Mircea Duşa. Întâlnirea a durat  aproximativ 30 de minute.

Întrebat de ce nu a participat şi PNL la întâlnire, Ponta a spus că el reprezintă USL, şi o întâlnire cu toate cele trei formaţiuni va avea loc ulterior.

 

Cele mai citite

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă