18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportVoinescu: UDMR solicită în coaliţie un sistem de compensare în noua legislaţie...

Voinescu: UDMR solicită în coaliţie un sistem de compensare în noua legislaţie electorală

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că în coaliţie s-a căzut de acord asupra unor principii privind noua legislaţie electorală, cum ar fi cel potrivit căruia câştigătorul celor mai multe voturi intră în Parlament, însă UDMR doreşte şi un sistem de compensare, pe model german, potrivit NewsIn.

„Deja partenerii din coaliţie au căzut de acord asupra câtorva lucruri: sistemul din 2008 trebuie schimbat, iar principiul conform căruia câştigătorul celor mai multe voturi într-un colegiu merge în Parlament trebuie respectat fără niciun fel de obiecţie sau alterare”, a spus Voinescu.

Deputatul PDL spune că discuţiile vor continua în coaliţie deoarece există unii parteneri „care insistă pentru un sistem de compensare”. „În speţă cei de la UDMR doresc un sistem de compensare, nu vor uninominal pur (…) Sunt mai multe variante, colegii de la UDMR preferă varianta germană, liste naţionale fără a avea colegii, în virtutea compensării. Noi nu suntem foarte încântaţi, pentru că ar însemna că în Parlament ar intra oameni de pe liste”, a precizat Voinescu.

Cu toate acestea, el a dat asigurări că principiul potrivit căruia câştigătorul celor mai multe voturi intră în Parlament va fi respectat, indiferent de modalităţile de compensare, iar discuţiile vor continua în acest sens. „Discutăm de a avea un sistem de compensare care nu alterează voinţa alegătorilor”, a subliniat Voinescu.

„Suntem deschişi, de dragul atingerii unei voinţe politice comune, la acest dialog. Principiul care ne interesează pe noi, omul cu cele mai multe voturi merge în Parlament, a fost deja în general admis. De acum încolo putem discuta alte variante”, a mai spus democrat-liberalul.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă