12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialÎn ce condiţii ar putea românii să cumpere acţiuni Renault la BVB....

În ce condiţii ar putea românii să cumpere acţiuni Renault la BVB. De ce Dacia nu mai este listată la bursă

Dacia Automobile S.A. este cel mai mare producător român de automobile, care realizează exporturi anuale de miliarde de euro. Logan, Sandero şi Duster sunt branduri care au reuşit să se impună pe pieţele externe şi au transformat compania de la Mioveni într-una de succes.

O astfel de companie profitabilă ar fi fost listată pe orice bursă vestică, însă în România ea nu mai este disponibilă la tranzacţionare.

„Dacia a fost retrasă de pe bursă când a fost preluată de Renault, iar Sidex, atunci când a fost cumpărat de Mittal. Din punctul meu de vedere era bine să rămână listate la bursă. Gândiţi-vă că dacă Dacia ar fi fost listată acum, cu cifra de afaceri pe care o are şi cu recunoaşterea pe care o are în Europa, cu exporturile pe care le face, ar fi fost o acţiune de succes. Dacă decizia a fost luată este foarte greu să convingi aceste companii să revină , este decizia acţionarului majoritar”, explică Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Însă există o alternativă bursieră pentru cei care doresc să devină acţionari la Renault, grupul francez care deţine compania de la Mioveni. Acesta este listat pe bursa de la Paris, iar oficialii BVB spun că ar putea fi adus şi pe bursă de la Bucureşti.

„Renault ar putea fi adus şi pe bursa românească. Aşa cum a fost adus Daimler-Mercedes pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS, dacă un furnizor de lichiditate consideră că este interes printre investitorii din România să aducă Renault. Atunci putem face demersurile, noi Bursă de Valori, cu o bancă de investiţii şi am putea tranzacţiona compania Renault pe sistemul alternativ”, apreciază directorul general BVB.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă