13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportBăsescu: Închideţi subiectul Rompetrol!

Băsescu: Închideţi subiectul Rompetrol!

La o întâlnire publică la care au fost prezenţi mai mulţi miniştri, inclusiv premierul Emil Boc, şeful statului a solicitat stingerea litigiului dintre stat şi compania care i-a aparţinut  miliardarului Dinu Patriciu.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Şcoala de vară a Organizaţiei de Tineret a PDL, că dosarul Rompetrol ar trebui închis, „cu datoriile pe care le are”.

„Rompetrol – un alt proiect care stă blocat. Îl tergiversăm, deşi ne este clar că ordonanţa prin care s-a făcut este prost scrisă. Bine, prost scrisă, închide odată subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit Mediafax, în sală se aflau la acea oră premierul Emil Boc, miniştrii Valerian Vreme şi Valeriu Tabără, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Şeful statului a făcut această afirmaţie în contextul în care vorbea despre „tergiversări”, care „ascund un soi de lipsă de curaj de a lua decizii”.

Un alt exemplu de tergiversare oferit de Traian Băsescu a fost proiectul Roşia Montană, care trenează de 14 ani, „tot din laşitatea oamenilor politici”. „Eu nu spun: daţi-i drumul aşa cum este. Eu spun: ori îi daţi drumul aşa cum este şi spuneţi investitorului străin «Nene, matale pleci acasă şi exploatăm noi Roşia Montană» ori daţi drumul la proiect. (…) Lipsa unei decizii ne va duce la situaţii de genul celor cu certificatele verzi, la litigii, la procese, pentru că avem contract semnat. Le vom pierde şi vom plăti despăgubiri degeaba”, a mai spus şeful statului.

Sechestrul

ANAF a instituit, în septembrie anul trecut, sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor respective, în condiţiile în care compania are de achitat datorii istorice reprezentând obligaţiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legată de o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570  milioane de euro (740 milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român, în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie 2010, conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, care ar urma să redevină acţionar, însă cu un pachet minoritar.

Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni. 

 În campania pentru prezidenţialele din 2009, şeful statului susţinea că Dinu Patriciu avea interes că alegerile să fie câştigate de Mircea Geoană, pentru că în 2010 urma să ramburseze 600 milioane de dolari, cu care Adrian Năstase îl împrumutase pentru 8-10 ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă